Oponentul rus Vladimir Kara Murza, aproape condamnat la 25 de ani de închisoare, nu regretă nimic

DE Florin Budescu | Actualizat: 11.04.2023 - 13:16
Jurnalistul şi politicianul Vladimir Kara Murza, vorbind la Toronto, în anul 2017 - Foto: Wikimedia/Mykola Swarnyk/CC BY-SA 3.0

Activistul civic şi actantul opoziției ruse, Vladimir Kara Murza, a declarat că îşi susţine toate declarațiile sale politice, inclusiv împotriva ofensivei Federaţiei Ruse în Ucraina, care l-au dus în situaţia că este condamnat la 25 de ani de închisoare.

SHARE

„Suscriu la fiecare cuvânt pe care l-am spus, pentru care sunt incriminat astăzi”, a spus Kara Murza, citând lupta sa împotriva ofensivei Ucrainei și a președintelui Vladimir Putin.

Vladimir Kara Murza e mândru de poziţia lui anti-Putin

„Nu numai că nu mă pocăiesc pentru nimic, ci sunt mândru de asta”, a spus el, în ultimele sale cuvinte adresate instanței, publicate pe canalul Telegram al jurnalistului Alexei Venediktov.

Kara Murza, în vârstă de 41 de ani, este acuzat inclusiv de trădare și răspândirea de informații false despre armata rusă. „Mă învinovăţesc doar pentru un singur lucru”, a spus Kara Murza, conform The Moscow Times.

„Nu am reușit să-i conving suficient pe compatrioții mei și pe politicienii mei din țările democratice de pericolul pe care actualul regim de la Kremlin îl reprezintă pentru Rusia și pentru lume”.

Citeşte şi: Procurorii ruși cer 25 de ani de închisoare pentru criticul Kremlinului, Vladimir Kara-Murza

Jurnalistul, cu educație occidentală, a fost un apropiat al liderului opoziției, Boris Nemțov, care a fost împușcat în apropierea Kremlinului î,n 2015.

"Sunt mândru de faptul că Boris Nemțov m-a adus în politică. Și sper că nu-i este rușine de mine", a spus Kara Murza.

Procesul său important este cel mai recent dintr-un șir de cazuri împotriva vocilor opoziției din Rusia, într-o represiune care s-a intensificat de când Putin a trimis trupe în Ucraina, anul trecut.

Citeşte şi: Disidentul Aleksei Navalnîi spune că rușii l-au ucis pe Ilia Navalnîi în Bucea din cauza numelui

Procurorii au cerut 25 de ani împotriva lui. Verdictul este așteptat pentru lunea viitoare, dar politicianul a spus: „Îmi cunosc sentința... acesta este prețul pentru non-tăcerea, în Rusia, acum”.

Otrăvit de două ori

Kara-Murza spune că a fost otrăvit de două ori — în anii 2015 și 2017 — din cauza activităților sale politice, dar a continuat să petreacă perioade lungi de timp în Rusia.

Starea lui s-a înrăutățit în închisoare, a declarat avocatul său, Vadim Prokhorov. „Știu, de asemenea, că va veni ziua în care întunericul peste țara noastră se va risipi”, a mai spus Kara-Murza, explicând şi când:

„Când războiul va fi numit război... când cei care au instigat și au început acest război vor fi cei catalogați drept criminali, și nu oameni care au încercat să-l oprească”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te