Fotografiile, realizate la 16 august de societatea comercială pentru imagini prin satelit Capella Space, oferă "puternice indicii că Rusia se pregătea să testeze o rachetă de croazieră cu propulsie nucleară" de pe o platformă cunoscută situată în apropierea Cercului Polar, au declarat experţi de la Institutul de studii internaţionale Middlebury al Centrului pentru cercetări de neproliferare, care au analizat fotografiile pentru CNN.
Citește și: Ultimul sondaj al sociologului PSD Dîncu arată o miraculoasă opțiune de vot a 102% dintre români
Responsabili americani au declarat că au cunoştinţă că Rusia ar putea pregăti un alt test cu ceea ce ea numeşte racheta "Burevestnik" ca parte a programului său de armament avansat, potrivit unei surse apropiate dosarului.
Rusia ar putea pregăti un test al rachetei „Skyfall”
CIA a refuzat să comenteze informaţia, iar Pentagonul şi Ministerul rus al Apărării n-au răspuns imediat la o solicitare a CNN de a o comenta.
"Utilizarea unui reactor nuclear ar conferi, în principiu, rachetei de croazieră o raza de acţiune nelimitată, ceea ce i-ar permite să depăşească radarele şi interceptorii sistemului de apărare antirachetă american", potrivit cercetătorului Jeffrey Lewis, expert în armament la Institutul Middlebury, care a examinat imaginile înregistrate din satelit.
Totuşi, există "întrebări substanţiale cu privire la faptul dacă sistemul poate fi pus să funcţioneze cu succes, fără a mai vorbi despre ameninţarea pe care testarea acestui sistem o poate aduce mediului şi sănătăţii umane", adaugă el.
Aceste riscuri i-au determinat pe unii experţi să numească arma drept "Cernobâl zburător" , a declarat Lewis la CNN, amintind că efortul din august 2019 de a recupera o rachetă de acest tip care se scufundase în Marea Albă a condus la o explozie soldată cu moartea a cinci membri ai personalului tehnic rusesc.
La vremea respectivă, Lewis declarase pentru CNN că imaginile prin satelit sugerează că incidentul ar putea fi legat de dezvoltarea unei rachete de croazieră cu propulsie nucleară.
Rusia a efectuat cel puţin un zbor de testare a acestei rachete de croazieră cu propulsie nucleară de pe aceeaşi platformă din apropierea Cercului Polar în noiembrie 2017. Se pare că Moscova ar fi efectuat alte teste în lunile următoare, dar niciunul nu a fost considerat ca reuşit.
În martie 2018, preşedintele rus Vladimir Putin a publicat un videoclip cu testul unei rachete de croazieră cu energie nucleară, care a permis cercetătorilor din surse deschise (open-source), inclusiv analişti de la Middlebury Institute, să identifice locul unde a fost efectuat testul, a declarat Lewis pentru CNN.
Citește și: Bianca Drăgușanu, justițiară în parcare: „Vin unii cu tocairiciuri (…) Mă-ta știe cum parchezi?”
Cercetătorii au supravegheat acest loc în ultimele luni şi imaginile din satelit realizate de societatea comercială Planet în timpul verii au arătat nave cargo vizitând această platformă, precum şi echipamente aduse într-o zonă de sprijin, potrivit lui Lewis.
Mai recent, Rusia a emis "un aviz către navigatori" ca avertizare cu privire la lucrări periculoase care ar urma să se desfăşoare în perioada 15-20 august în apropiere de cunoscutul loc de testare a rachetei "Burevestnik" de la Pankovo, pe insula Novaya Zemlia.
"O imagine radar de înaltă rezoluţie făcută la 16 august a arătat că "personalul rus a ridicat un mare adăpost pentru a proteja de intemperii racheta şi personalul care pregătea lansarea", potrivit lui Lewis.
Neînțelegeri pe tratate nucleare
"Acest adăpost a fost retractat, dezvăluind un obiect de mari dimensiuni pe rampa de lansare, posibil racheta SSC-X-9 Skyfall", a spus el. "Există, de asemenea, un număr semnificativ de obiecte lângă platforma de lansare care sunt probabil vehicule şi containere de transport. Niciunul dintre ele nu era prezent ultima oară când situl a fost fotografiat din satelit în luna iunie".
Rusia şi-a modernizat armele nucleare strategice şi sistemele lor de transportare pentru a contracara SUA şi NATO şi pentru a-şi afirma pretenţia de a fi o putere militară majoră, provocând temeri cu privire la o nouă cursă a înarmărilor nucleare, în timp ce SUA intenţionează, de asemenea, să îşi modernizeze arsenalul nuclear.
În vreme ce Moscova şi Washingtonul au prelungit cu încă cinci ani tratatul de dezarmare nucleară "New START" în februarie, la scurt timp după preluarea mandatului de către Joe Biden, SUA s-au retras din două acorduri istorice de control al armamentului cu Rusia, Tratatul privind Forţele Nucleare cu Rază Intermediară de Acţiune (INF) în 2019 şi Tratatul Cer Deschis în 2020, potrivit Agerpres.