Rusia amenință occidentul cu „apocalipsa” nucleară. „Îndreaptă” Trump rachetele ATACMS spre Moscova?

DE Daniel Toșa | Actualizat: 17.07.2025 - 11:50
Rusia amenință occidentul cu „apocalipsa” nucleară. „Îndreaptă” Trump rachetele ATACMS spre Moscova? - Foto: Profimedia images
Rusia amenință occidentul cu „apocalipsa” nucleară. „Îndreaptă” Trump rachetele ATACMS spre Moscova? - Foto: Profimedia images

Kremlinul reia amenințările cu un răspuns nuclear, acuzând țările occidentale că „incită” Ucraina să atace Rusia cu arme cu rază lungă de acțiune, după ce Trump s-ar fi întrebat, într-o discuție cu Zelenski, de ce Ucraina nu atacă cu rachete Moscova sau Sankt Petersburg.

SHARE

Rusia amenință din nou cu un atac nuclear în cazul sprijinului occidental pentru Ucraina. Potrivit doctrinei nucleare ruse actualizate, asemenea acțiuni ar putea fi considerate o agresiune comună, ceea ce justifică, în viziunea Moscovei, o ripostă inclusiv cu arme nucleare, scrie Newsweek.com.

Rusia amenință occidentul cu „apocalipsa” nucleară. Trump „îndreaptă” rachetele ATACMS spre Moscova

Moscova intensifică retorica nucleară pe fondul informațiilor potrivit cărora Ucraina ar putea primi arme occidentale cu rază lungă de acțiune pentru a le folosi în atacuri asupra teritoriului rus.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a avertizat miercuri că toate prevederile doctrinei nucleare a Federației Ruse sunt în vigoare și trebuie respectate.

„Toate prevederile doctrinei nucleare a Federaţiei Ruse, inclusiv responsabilitatea ţărilor nucleare pentru incitarea celor care nu au arme nucleare, sunt actuale”, a declarat Peskov, răspunzând unei întrebări din partea agenției oficiale TASS.

Citește și: Trump „pune tunurile” pe Putin. Ucraina, îndemnată să atace devastator Moscova și Sankt Petersburg

Declarația sa vine în contextul în care, în toamna anului 2024, Rusia și-a actualizat doctrina nucleară ca urmare a apariției unor noi „riscuri militare”. Potrivit noilor prevederi, un atac din partea unui stat non-nuclear, sprijinit de o țară care deține arme nucleare, este considerat o agresiune comună împotriva Rusiei.

Această interpretare lărgește cadrul în care Moscova ar putea recurge la arme nucleare, păstrând în același timp principiul conform căruia utilizarea acestora reprezintă „o măsură extremă” în apărarea suveranității naționale.

Citește și: Pacea rusească în Ucraina. Putin mizează pe lecția sovietică. Oameni contra gloanțe pentru teritorii

Rusia amenință cu un cataclism atomic

Amenințările Rusiei vin la doar câteva zile după ce președintele american Donald Trump a anunțat, pe 14 iulie, că Statele Unite vor continua să furnizeze armament Ucrainei, cu condiția ca Bruxelles-ul să suporte costurile. Sprijinul va fi coordonat de NATO, potrivit liderului american.

În același context, publicația The Washington Post a scris că Trump ar putea autoriza utilizarea celor 18 rachete ATACMS deja livrate Ucrainei pentru a lovi ținte de pe teritoriul rus. Informația a fost ulterior dezmințită de fostul președinte, însă a fost suficientă pentru a alimenta tensiunile diplomatice.

Citește și: Trump, convins de soția sa că Putin îl manipulează grav: „Melania mi-a spus că m-a dus de nas”

De partea sa, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis că este „gata de acțiune” în cazul în care Ucraina va primi acces la arme cu rază lungă de acțiune.

De la invazia Ucrainei de către președintele rus Vladimir Putin în februarie 2022, tensiunile dintre Rusia și membrii Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) s-au intensificat, cu amenințări repetate de escaladare nucleară. Rusia deține cel mai mare stoc de ogive nucleare din lume, urmată de SUA.

Citește și: CNN: Lecția pe care Trump a înțeles-o târziu. Cum și-a bătut Putin joc de toate rugămințile lui

Trump a adoptat o abordare diferită față de Rusia și Ucraina față de predecesorul său, fostul președinte Joe Biden, cum ar fi implicarea mai directă cu Moscova și punerea în pericol a relațiilor dintre SUA și Ucraina prin conversații ostile și amenințări cu retragerea ajutorului.

Putin a actualizat doctrina nucleară a țării în decembrie 2024, care a redus în esență pragul pentru a recurge la descurajarea nucleară. Aceasta include faptul că Rusia „își rezervă dreptul de a utiliza arme nucleare” ca răspuns la arme nucleare sau „alte tipuri de arme de distrugere în masă” împotriva sa sau a aliaților săi.

La începutul acestei săptămâni, însă, Trump a anunțat că aliații europeni vor putea cumpăra echipament militar american în valoare de miliarde de dolari pentru apărarea Ucrainei.

Pe 14 iulie, Trump a declarat în Biroul Oval: „Vom fabrica arme de ultimă generație, care vor fi trimise NATO”.

Trump a emis, de asemenea, un ultimatum Moscovei, amenințând cu tarife „severe” dacă Rusia nu acceptă un acord de pace în termen de 50 de zile pentru a pune capăt războiului din Ucraina.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te