Rusia amenință că taie cablurile de comunicare subacvatice. Spune că nu mai există limite morale

DE Florin Budescu | Actualizat: 14.06.2023 - 13:51
Rusia amenință că taie cablurile de comunicare subacvatice - Foto: Wikimedia/The Official CTBTO Photostream/CC BY 2.0

Rusia amenință că va tăia cablurile de comunicare subacvatice, Moscova spune că nu mai există limite morale, care să împiedice ţara să distrugă cablurile inamicilor săi geopolitici, după aşa-zisa complicitate occidentală la exploziile gazoductului Nord Stream.

SHARE

Afirmaţiile au fost făcute de vicepreşedintele Consiliului Securităţii Rusiei, Dmitri Medvedev, un aliat apropiat al preşedintelui Vladimir Putin.

Rusia amenință că taie cablurile de comunicare subacvatice

O scădere bruscă de presiune în ambele conducte a fost înregistrată pe 26 septembrie, anul trecut.

Seismologii au detectat explozii, ceea ce a dat naştere la un val de speculaţii, despre sabotarea unuia dintre cele mai importante coridoare energetice ale Rusiei. Nu este clar ce s-a întâmplat exact, guvernele occidentale negând orice implicare în incident.

Unii oficiali americani şi europeni au sugerat iniţial că Rusia ar fi de vină pentru aruncarea în aer a propriei sale conducte, o interpretare calificată ca idioată, de către preşedintele Vladimir Putin.

Citeşte şi: Oraşul Krivoi Rog a fost atacat cu rachete, de Rusia. Sunt morţi şi răniţi, clădiri civile distruse

În ultimele luni, o serie de ziare americane, între care The Washington Post, The New York Times şi The Wall Street Journal au relatat că Agenţia Centrală de Informaţii a SUA (CIA) ştia de un complot ucrainean, de a ataca gazoductele Nord Stream.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a negat că Ucraina s-ar afla în spatele exploziilor.

"Dacă pornim de la complicitatea dovedită a ţărilor occidentale în aruncarea în aer a Nord Stream, atunci nu mai avem constrângeri - nici măcar morale - care să ne împiedice să distrugem comunicaţiile prin cablu ale duşmanilor noştri de pe fundul oceanului", a declarat Medvedev, fost preşedinte al Rusiei între anii 2008 şi 2012, conform Agerpres. 

Citeşte şi: Marea Neagră devine „groapă de gunoi și cimitir de animale", după ce Rusia a aruncat în aer un baraj

Cablurile subacvatice, care traversează oceanele lumii, au devenit arterele comunicaţiilor globale. Importanţa lor a făcut ca acestea să fie în centrul unei concurenţe geopolitice în creştere, între China şi Rusia, pe de o parte, şi SUA şi aliaţii lor occidentali, pe de altă parte.

Rusia a declarat în repetate rânduri că Occidentul - şi în special SUA şi Marea Britanie - se află în spatele exploziilor de la Nord Stream, cerând o anchetă internaţională, cu privire la avarierea celor două conducte Nord Stream, un proiect conceput de Kremlin, pentru a ocoli Ucraina. în exportul său de gaze pe sub Marea Baltică, direct în Europa de Vest.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te