Adjunctul ambasadorului rus la ONU, Dmitri Polianski, a declarat că "toate informațiile pe care le avem astăzi arată că avem de-a face cu o crimă premeditată și bine gândită", subliniind că Ucraina ar fi doborât intenționat avionul.
Misterul doborârii avionului Il-76. Rusia se victimizează din nou. Lista „pasagerilor”, schimbată
Potrivit autorităților ruse, avionul transporta 65 de prizonieri ucraineni care urmau să fie schimbați, iar Dmitri Polianski a susținut că autoritățile ucrainene erau conștiente de ruta zborului, însă nu a prezentat nicio dovadă clară a acestui fapt decât niște liste cu nume ale unor posibili pasageri care a fost modificată de câteva ori.
"Toate informaţiile pe care le avem astăzi arată că avem de-a face cu o crimă premeditată şi bine gândită", a declarat adjunctul ambasadorului rus la ONU, Dmitri Polianski.
El a adăugat că, deși acesta nu era primul schimb de acest fel, "de data aceasta, dintr-un motiv inexplicabil, regimul de la Kiev a decis să saboteze procedura în cel mai barbar mod", acuzându-i pe ucraineni că sunt "gata să-și sacrifice propriii cetățeni pentru interesele geopolitice ale Occidentului".
Citește și: FSB a interzis unor oficiali ruși să urce la bordul Il-76 doborât. Doar cinci cadavre la morgă
„Nu era primul schimb de acest fel, dar "de data aceasta, dintr-un motiv inexplicabil, regimul de la Kiev a decis să saboteze procedura în cel mai barbar mod", a adăugat el, acuzându-i pe ucraineni că sunt "gata să-şi sacrifice propriii cetăţeni pentru interesele geopolitice ale Occidentului". acuză rusul Dmitri Polianski.
Il-76 crash site pic.twitter.com/Ifdna3vc89
— Slava 🇺🇦 (@Heroiam_Slava) January 24, 2024
Ce acuzații aduce Kievul?
Răspunzând acuzațiilor, adjunctul ambasadorului ucrainean Kristina Haiovişin a respins ideea că Ucraina ar fi informată cu privire la detalii legate de prizonieri și a afirmat că acest aspect ar putea reprezenta o acțiune intenționată a Rusiei de a pune în pericol viața și siguranța prizonierilor.
Citește și: Eroare sau diversiune? Rusia publică "lista completă" a echipajului avionului Il-76 doborât de Kiev
Ea a subliniat că prizonierii ruși au fost transferați în locul convenit și așteptau în siguranță schimbul, adăugând că rușii trebuiau să asigure același nivel de securitate pentru soldații ucraineni capturați.
Some of the leaked footage from the crash sight of unfortunate #IL76 that was transporting #Ukranian #POW when it was shot down by #Ukraine
— Arthur Morgan (@ArthurM40330824) January 26, 2024
The debris field is multiple km. It's going to take time to collect all the bodies and identify some of them. Most probably will need DNA pic.twitter.com/G6vemV3UkY
"Ucraina nu a fost informată cu privire la numărul de vehicule, rutele şi mijloacele de transport pentru prizonieri. Numai acest lucru ar putea reprezenta un act intenţionat al Rusiei de a pune în pericol viaţa şi siguranţa prizonierilor", a răspuns adjunctul ambasadorului ucrainean, Kristina Haiovişin.
Prizonierii ruşi "au fost transferaţi în locul convenit şi aşteptau în siguranţă schimbul. Ruşii ar fi trebuit să asigure acelaşi nivel de securitate pentru soldaţii ucraineni capturaţi', a insistat ea.
Citește și: VIDEO Rusia cere reunirea de urgență a ONU după doborârea avionului Iliuşin Il-76. Zelenski plusează
"Dacă rapoartele potrivit cărora prizonieri de război ucraineni se aflau la bord se confirmă, aceasta ar fi o altă încălcare flagrantă a dreptului umanitar internaţional de către Rusia, fiind primul caz de scut uman folosit în aer pentru a acoperi transportul de rachete", a asigurat ea.
Rusia se comportă ca o victimă, deși e țara agresoare
Aliații Ucrainei au insistat că, fără invazia Rusiei în Ucraina, tragedia nu s-ar fi întâmplat.
"Rusia încearcă în mod repetat să transfere responsabilitatea pentru tragediile acestui război ales şi fără sens, ca şi cum ar fi victima şi nu agresorul", a declarat adjunctul ambasadorului american Robert Wood.
Ambasadorul francez Nicolas de Riviere a subliniat necesitatea unei analize complete a situației, menționând că Rusia ar trebui să acționeze pentru retragerea trupelor din Ucraina, în loc să încerce să inverseze ordinea responsabilităților.
"În loc să convoace reuniuni pentru a încerca să inverseze ordinea responsabilităţilor, (Rusia) ar trebui să acţioneze (...) şi să-şi retragă trupele de pe teritoriul ucrainean", a pledat ambasadorul francez Nicolas de Riviere, menţionând totuşi că este "important să se facă o lectură completă a situaţiei".
Detaliul „pierdut” înainte ca avionul Il-76 să se prăbușească
Cu puțin timp înainte de explozia avionului rusesc Il-76, surprinsă pe înregistrările video ale martorilor la nord-est de orașul rusesc de frontieră Belgorod, avionul militar de transport a putut fi văzut virând brusc, apoi intrând în picaj peste orizont și intrând în pământ, aruncând o un obiect misterios care a căzut undeva în spatele locului prăbușirii.
Avionul rusesc era un Ilyushin Il-76 - un avion de lucru al armatelor ruse și ucrainene, cunoscut pentru transportul de încărcături grele: tancuri, camioane, arme, echipamente, oameni.
Primele vești despre dezastrul aviatic au apărut la sfârșitul dimineții, ora locală, pe 24 ianuarie, când guvernatorul regiunii Belgorod, care se învecinează cu Ucraina și care a fost vizată în mod repetat de rachete și unități de ambuscadă ucrainene, a anunțat un "incident" la nord-est de orașul Belgorod.
La scurt timp după aceea, în jurul orei locale 12:30, Ministerul rus al Apărării a anunțat că un avion militar cargo Ilyushin s-a prăbușit. Ministerul a precizat că avionul transporta 65 de prizonieri de război ucraineni, împreună cu un echipaj de șase persoane și alte trei persoane identificate ca fiind escortă.
Spre seară, agenția de informații militare a țării a publicat o declarație mai lungă și mai detaliată care a confirmat prăbușirea avionului, dar a spus că nu poate confirma prezența soldaților ucraineni la bordul avionului.
Declarația a insinuat că oficialii ruși au ascuns informații despre schimbul de prizonieri și a insinuat că Moscova a pus în mod intenționat în pericol viețile prizonierilor.
Nu există dovezi ale „prizonierilor” ucraineni din avionul Il-76
"În prezent, nu există niciun indiciu cu privire la faptul că în avionul Il-76 se aflau atât de multe persoane, fie că erau cetățeni ai Ucrainei sau nu", a declarat Dmytro Lubineț, principalul oficial pentru drepturile omului din parlamentul ucrainean, într-o postare pe platforma de socializare cunoscută anterior sub numele de Twitter.
Adăugând și mai mult la neclaritate: o listă cu nume de soldați ucraineni, care pretinde a fi numele prizonierilor de război de pe Il-76, a fost publicată la scurt timp după aflarea veștii despre prăbușire de Margarita Simonyan, cea care a condus mult timp postul de televiziune controlat de stat cunoscut anterior sub numele de Russia Today.
Cu toate acestea, mai multe nume de pe listă se potriveau cu cele ale soldaților ucraineni care fuseseră eliberați în schimburi anterioare de prizonieri. Din lista publicată de ruși de 65 de soldați care se presupune că erau pe II-76, 17 nume de soldați aparțin soldaților schimbati la începutul lunii ianuarie.
O il-76
— Rendeiros#Silva (@rendeiro_silva) January 24, 2024
No final do vídeo fica claro que foi defesa aérea que abateu lL-76
fogo amigo?a 🇷🇺 tem todo o interesse em dizer que foi a defesa aérea 🇺🇦 que abateu o IL76 em território 🇷🇺
A lista de prisioneiros que a 🇷🇺 indica vítimas é falsa,a vermelho foram trocados em 01/2024 pic.twitter.com/wN0qgedZX9
‼️ACTUALIZACIÓN 🇺🇦🇷🇺: De la lista rusa de 65 soldados 🇺🇦 que supuestamente iban en el II-76, 17 nombres de soldados 🇺🇦 pertenecen a soldados intercambiados a principios de enero.
— SergioLR🪖 (@CasetaBosque) January 24, 2024
➡️❌Con esto se confirma que la lista es falsa https://t.co/C9PIoYQhSv pic.twitter.com/zwscGc2wfo
De asemenea, misterios: înregistrările video de pe câmpul plin de resturi au arătat puține semne de corpuri sau rămășițe umane.
"Credeți-mă, dacă ar fi fost șapte sau opt duzini de oameni acolo, câmpul ar fi fost presărat cu cadavre și resturi de cadavre", a declarat Roman Svitan, un expert ucrainean în aviație, pentru Current Time.
Cum a schimbat FSB-ul „lista pasagerilor”?
Iusov a mai afirmat că oficiali ruși de rang înalt plănuiau să călătorească cu avionul, dar că principala agenție de informații a Rusiei, Serviciul Federal de Securitate (FSB), le-a interzis să se îmbarce.
"Mai multe VIP-uri oficiale din reprezentanța politico-militară a statului agresor (Rusia n.red) ar fi trebuit să se afle la bord. Numele lor sunt cunoscute și vor fi numite", a declarat el.
"Dar, în ultimul moment, FSB le-a ordonat efectiv să nu se îmbarce și să folosească alte mijloace de transport", potrivit rferl.org.