Flota rusă din Marea Neagră a anunțat joi într-un comunicat, citat de agenţia de presă Interfax, că echipajele a două nave mari de debarcare, Orsk și Saratov, au efectuat tiruri asupra unor ţinte maritime şi aeriene în Marea Neagră, potrivit Digi24.
Exerciţiul a avut loc la două zile după ce Rusia şi-a testat sistemele de apărare antiaeriană instalate în Crimeea, scrie Agerpres, preluând Reuters.
În plus, după cum a relatat Interfax, la exerciţiile de miercuri a participat şi submarinul diesel Kolpino, capabil să transporte rachete de croazieră Kalibr, despre care nu precizează dacă a rămas în largul mării sau s-a retras la bază.
CITEȘTE ȘI: Fulgy, fiul Clejanilor, are un nou dosar penal. A ieșit de la reabilitare și a condus fără permis
În perioada 28 iunie - 10 iulie se desfășoară în Marea Neagră și exerciţiul Sea Breeze, cu implicarea Ucrainei şi SUA. Exercițiul are loc pe fondul creşterii tensiunilor între NATO şi Moscova, după ce Rusia a declarat săptămâna trecută că a tras focuri de avertisment şi a lansat bombe de-a lungul rutei unei nave de război britanice pentru a o îndepărta din apele sale teritoriale din apropiere de Crimeea.
Londra a declarat că nu recunoaşte versiunea Moscovei cu privire la incidentul de lângă Crimeea, a cărei anexare de către Rusia în 2014 nu o recunoaşte.
Moscova ceruse anularea exerciţiului Sea Breeze înainte de începerea acestuia, iar Ministerul rus al Apărării a declarat că va reacţiona pentru a proteja securitatea naţională, dacă va fi necesar.
CITEȘTE ȘI: VIDEO EXCLUSIV Cum arată cei 32 de kilometri de pe Autostrada București care se deschid în 2023
La exerciţiul Sea Breeze 2021, destinat să dureze două săptămâni, participă aproximativ 5.000 de militari din NATO şi ai ţărilor aliate, aproximativ 30 de nave şi 40 de avioane şi elicoptere. De asemenea, participă distrugătorul de rachete american USS Ross şi trupe de infanterie marină americane, dar și două nave al emarinei române, împreună cu un elicopter și 300 de marinari militari.