Rusia a bombardat iar puternic Kievul. Premierul Slovaciei, uluitor: Nu există niciun război

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 24.01.2024 - 10:19
Rusia a bombardat iar puternic Kievul. Premierul Slovaciei: Nu există niciun război - Foto: Profimedia Images
Rusia a bombardat iar puternic Kievul. Premierul Slovaciei: Nu există niciun război - Foto: Profimedia Images

Rusia a bombardat iar puternic Kievul și alte zone din Ucraina în ultimele zile. Premierul Slovaciei, Robert Fico, a afirmat, însă, nu există niciun război la Kiev.

SHARE

Premierul slovac Robert Fico a insistat marţi, 24 ianuarie, că viaţa în capitala ucraineană este "absolut normală" şi că nu există niciun război, declaraţiile fiind făcute cu o zi înainte de prima sa întâlnire cu premierul ucrainean şi la doar câteva ore după ce rachete ruseşti căzuseră asupra Kievului, relatează News.ro, citând Reuters.

Citește și: General SUA:Rachetele Rusiei lovesc Ucraina trecând prin spațiul aerian românesc. Ridicați avioanele

Rusia a bombardat iar puternic Kievul. Premierul Slovaciei: Nu există niciun război

Robert Fico, care a preluat puterea în octombrie şi a inversat cursul politicii externe a Slovaciei, oprind sprijinul militar pentru Ucraina, a vorbit la un briefing de presă susţinut în estul Slovaciei. El urmează să se întâlnească miercuri cu omologul său ucrainean, Denîs Şmîhal, în oraşul ucrainean din vest Ujhorod.

Un reporter l-a întrebat pe Fico dacă n-ar fi mai oportun ca el să se deplaseze la Kiev pentru a înţelege mai bine războiul dintre Ucraina şi Rusia, care se apropie de intrarea în cel de-al treilea an.

"Există un conflict, care este localizat", a spus Fico. El a întrebat apoi: "Credeţi în mod serios că există un război la Kiev? Glumiţi, vă rog, sper că nu vorbiţi serios. Mergeţi acolo şi veţi afla că există o viaţă normală în oraş, o viaţă absolut normală".

Citește și: Polonia, în alertă după atacul masiv asupra Ucrainei. Avioanele de război NATO, trimise la graniță

El a adăugat că este mai practic să se întâlnească la Ujhorod, oraş care, a spus el, partea ucraineană l-a ales, după ce Fico a vrut să se întâlnească cu omologul ucrainean la graniţa comună a celor două ţări. 

Fico a făcut declaraţii în trecut care arătau o poziţie pro-rusă. Mulţi alţi lideri străini au călătorit la Kiev - cu trenul din cauza pericolelor reprezentate de raidurile aeriene - pentru a-şi arăta sprijinul pentru Ucraina.

De la începutul războiului, la Kiev au sunat 967 de alerte aeriene, care au durat în total 1.133 de ore. Transportul urban este oprit în timpul acestor alerte, iar pasagerilor li se cere să se adăpostească. Metroul şi alte zone subterane funcţionează ca adăposturi antiaeriene.

Zgomotul raidurilor aeriene şi al alertelor a străpuns liniştea dimineţii la Kiev inclusiv marţi, iar oficialii au declarat că 20 de persoane, inclusiv un băiat de 13 ani, au fost rănite. Cel puţin şase persoane au fost ucise în lovituri asupra altor oraşe.

În timp ce Fico a pus capăt ajutorului militar guvernamental acordat Ucrainei, el a permis continuarea livrărilor din partea producătorilor de arme şi muniţii din ţară.

Şeful guvernului slovac a declarat că ajutorul militar prelungeşte războiul şi că sunt necesare compromisuri pentru pace - în ciuda argumentelor ucrainene şi occidentale potrivit cărora Ucraina ar cădea fără sprijinul militar occidental.

Fico a acceptat ca Ucraina să poată obţine finanţare din partea UE şi a aprobat condiţionat candidatura Ucrainei la aderarea la UE, dar a promis că va bloca candidatura acesteia la aderarea la NATO.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te