Rupert Murdoch, rol direct în jocul electoral făcut de Fox News, în alegerile prezidenţiale din 2020

DE Alexandru Pop | Actualizat: 01.04.2023 - 17:48
Rupert Murdoch, rol direct în jocul electoral făcut de Fox News, în alegerile prezidenţiale din 2020 - Foto: Profimedia Images

Mesajele recent lansate, în cazul defăimării entităţii Dominion Voting Systems, cu rol în contorizarea alegerilor prezidenţiale din noiembrie 2020, din Statele Unite., arată că mogulul media a discutat când să anunţe FoxNews înfrângerea lui Donald Trump.

SHARE

Rupert Murdoch a jucat un rol direct în modul în care Fox News a anunţat în cele din urmă înfrângerea lui Donald Trump, în faţa lui Joe Biden, în alegerile din SUA, din 2020.

Rupert Murdoch, rol direct în jocul electoral făcut de Fox News

Judecătorul a respins moțiunea FoxNews, pentru o judecată sumară, în schimb a acceptat parțial moțiunea Dominion.

„Ar fi grozav dacă l-am chema pe Biden de îndată ce va trece, să zicem, cu 35.000 [înaintea lui Trump], în Pennsylvania”, i-a scris Murdoch, proprietarul Fox News, acum în vârstă de 92 de ani, directorului executiv al rețelei, Suzanne Scott, pe 6 noiembrie 2020, la trei zile după ziua alegerilor, cu o zi înainte ca Pennsylvania să-l anunţe pe Biden învingător.

„Când o vom face, totul se va termina. Indiferent de [rezultatul din] Arizona”, i-a spus Murdoch lui Scott, conform The Guardian.

Citeşte şi: La 92 de ani, Rupert Murdoch se însoară pentru a cincea oară. „Sper că e ultima dată. Sunt fericit”

După alegerile din noiembrie 2020, în timpul numărării voturilor prin corespondenţă, un rol decisiv l-au avut rezultatele obţinute de Trump şi Biden în statele Pennsylvania şi Arizona.

Apelul Fox News, în noaptea electorală din Arizona, pentru Joe Biden, i-a luat prin surprindere pe majoritatea observatorilor politici și i-a înfuriat pe Trump și pe adepții săi.

Încercările lui Trump de a anula apelul sunt bine documentate. Reputatul jurnalist Michael Wolff a informat că, atunci când i s-a spus despre furia președintelui în exercițiu față de situaţia din Arizona, Murdoch a răspuns cu un mârâit și a spus: „La naiba cu el!”.

Citeşte şi: Rupert Murdoch a recunoscut că Fox News a susținut minciuni despre alegerile aşa-zis furate din 2020

Fox News neagă acest lucru, dar ginerele lui Trump, Jared Kushner, a scris în memoriile sale că Murdoch i-a spus în noaptea alegerilor că „cifrele sunt ferme – [Trump] nu este nici măcar aproape”.

Cu toate acestea, în e-mailurile sale către Scott, dezvăluite vineri, Murdoch a subliniat angajamentul lui Trump privind minciuna sa, cu privire la frauda electorală pe scară largă pe care o clama, și a criticat acceptarea de către FoxNews a rezultatului alegerilor din Arizona.

În cele din urmă, FoxNews a dat victoria pentru Joe Biden în Statul Pennsylvania, la 10 minute după alte rețele de televiziune, când Biden era cu puțin sub 35.000 de voturi înaintea lui Trump, în stat.

Aşa-zise provocări ilegale

Moderatoarea Martha MacCallum le-a spus telespectatorilor:

„Rețineți: campania lui Trump se află în mijlocul unor provocări legale, în mai multe state. Dar calea este clară pentru noul președinte ales”.

În e-mailurile către Scott, Murdoch a mai spus că colaboratorul Fox News și editorul Wall Street Journal, Paul Gigot, credea că un astfel de apel „nu va schimba soarta lui Trump”.

„Dar trebuie să obțină niște dovezi reale”, a scris Murdoch, adăugând: „Faptul că Rudy îl sfătuiește e foarte rău!”

Rudy Giuliani şi acuzaţiile de fraudă

Rudy Giuliani, fostul primar al New York-ului care a devenit avocatul personal al lui Trump, a pus în centrul Cazului Dominion afirmațiile ciudate, de fraudă a alegătorilor.

Dominion trebuie să demonstreze că realizatorii și directorii Fox News au transmis astfel de afirmații, în timp ce știau că sunt neadevărate.

Informaţiile arată cum moderatori, inclusiv vedetele primetime Tucker Carlson, Sean Hannity și Laura Ingraham, au deplâns minciuna lui Trump, în timp ce rețeaua a continuat să o difuzeze.

Din dosarele publicate vineri, rezultă că un producător de top pentru emisiunea lui Jeanine Pirro, din 21 noiembrie 2020, i-a spus unui director executiv: „Ea refuză să schimbe drastic deschiderea, în ciuda verificării faptelor”.

Executivul a răspuns: „Am înțeles”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te