România în Schengen? Premierul Ciucă: "Rămâne de clarificat cu Olanda acest aspect"

DE Daniel Toșa | 28.10.2022 - 13:58
România în Schengen? Premierul Ciucă: "Rămâne de clarificat cu Olanda acest aspect" - FOTO: Facebook

Premierul Nicolae Ciucă a declarat că urmează discuții bilaterale cu oficialii olandezi, în cadrul cărora să clarifice „aspectele necesare” pentru a-i convinge că România merită să adere la spațiul Schengen.

SHARE

„Am abordat subiectul Schengen, subiect care în acest moment este în analiză la nivelul comisiilor de specialitate. Am beneficiat de rezultatele comisiei de verificare care şi-a desfăşurat activitatea în perioada 10-12 octombrie, rezultate care au fost pozitive şi care au permis continuarea procedurilor, astfel încât să putem să avem întrunirea Consiliului JAI şi, desigur, că avem o analiză cât se poate de pertinentă, bazată pe merit, pentru că România a făcut tot ceea ce a fost necesar să îndeplinească cerinţele aquis-ului spaţiului Schengen.

Desigur, rămâne să rezolvăm şi să clarificăm în bilateral cu Olanda aspectele care sunt necesare astfel încât să putem să convingem că într-adevăr avem îndeplinite condiţiile pentru a fi primiţi în spaţiul Schengen.

Doresc să subliniez că vom continua să manifestăm aceeaşi deschidere şi să păstrăm dialogul deschis la nivel de specialişti, la nivelul conducerii ministerelor de linie, astfel încât să punem transparent pe masă toate datele de care este nevoie astfel încât să îndepărtăm orice dubiu legat de ceea de a făcut ţara noastă astfel încât să îndeplinească toate aceste cerinţe”, a afirmat Nicolae Ciucă vineri, la începutul şedinţei de Guvern.

Citește și: Arena Națională: 4,5 milioane€ cheltuieli/an. Romprest, acuzată de un miliard prejudiciu, face curat

Premierul Nicolae Ciucă a afirmat, la finalul vizitei oficiale efectuate la Bruxelles, că în discuţiile pe care le-a avut cu oficialii europeni, aceştia i-au transmis că susţin procesul de aderare al României la Spaţiul Schengen.

La întâlnirea avută joi cu europarlamentarii români, premierul Ciucă a pledat pentru linia diplomatică, bazată pe argumente în relaţia cu Olanda cu privire la subiectul admiterii în Schengen, subliniind că un discurs agresiv nu este util, potrivit Agerpres.

Ce motive invocă Olanda?

Premierul olandez, Mark Rutte, a declarat în parlamentul naţional că, în principiu, nu există nimic împotriva aderării Bulgariei şi României la Schengen, la care cele două ţări se pot alătura când sunt pregătite.

Parlamentul olandez a adoptat o rezoluţie care stipulează că Olanda nu ar trebui să voteze pentru aderarea României la spaţiul Schengen.

Citește și: Baza militară MApN unde vor ajunge rachete Patriot modernizată de un oligarh rus pentru 80.0000.000€

Jeroen Van Wijngaarden a spus: "Aș dori, de asemenea, să comentez cu privire la posibila aderare a Bulgariei și României la spațiul Schengen. Țările de Jos, împreună cu o serie de alte state membre, au criticat acest lucru.

Corupția și crima organizată continuă să fie provocări pentru guvernele ambelor țări. Prin urmare, trebuie să așteptăm și să vedem ce rapoarte, rapoarte și discuții vor avea loc în perioada următoare. Dar nu sunt convins că studiile efectuate acum au suficient domeniu de aplicare...

Prin urmare, sunt încă convins că am putea concluziona acum că Bulgaria și România au făcut progrese suficiente în ceea ce privește detectarea, controlul la frontiere și lupta împotriva corupției.

Dar, nu ne putem permite să riscăm să eșuăm securitatea frontierelor.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te