Publicația Kurier scrie că vetoul impus de Austria asupra aderării României și Bulgariei la Schengen a fost perceput de unii ca o măsură de securitate necesară, dar de alții ca o manevră politică destinată să atragă susținerea în contextul alegerilor locale și naționale.
România în Schengen. Austria, izolată în UE, presată să ridice veto-ul asupra României. De când?
Cu toate acestea, în plan internațional, blocada nu a generat un efect pozitiv pentru Austria.
Mai mulți lideri politici europeni, inclusiv membri ai Partidului Popular European (familia politică din care face parte și partidul conservator ÖVP al cancelarului austriac), și-au exprimat dezacordul față de poziția dură a Austriei.
Izolarea Austriei în UE și presiunea politică
Potrivit presei autriece, Viena se confruntă acum cu o izolare tot mai accentuată în cadrul Uniunii Europene din cauza acestei poziții.
Decidenții de la Bruxelles și Viena au început să caute o soluție, iar o sursă diplomatică a confirmat pentru presa austriacă că Austria ar urma să-și retragă în cele din urmă veto-ul, ceea ce va permite deschiderea spațiului Schengen pentru România și Bulgaria.
Întâlnire decisivă la Budapesta pentru aderarea României și Bulgariei la Schengen
Pe 22 noiembrie, ministrul austriac al afacerilor interne, Gerhard Karner, va participa la Budapesta la o reuniune cu omologii săi din România și Bulgaria, în cadrul unui eveniment organizat de Ungaria, care deține președinția Consiliului Uniunii Europene.
Acolo, oficialii celor trei țări vor discuta despre un set de măsuri pe care România și Bulgaria trebuie să le îndeplinească pentru a adera la Schengen.
Conform oficialilor, acest pachet de măsuri, odată implementat, ar trebui să ducă la eliminarea ultimelor obstacole pentru aderarea celor două țări, posibil în primăvara lui 2025.
Karner: Veto-ul „a fost și este corect”
„Suntem pe drumul cel bun, dar nu am ajuns încă la capătul acestui drum”, explică Karner despre întâlnirea planificată.
Veto-ul împotriva aderării deplină a României și Bulgariei „a fost și este corect”, este convins ministrul austriac al Internelor, adăugând totuși, că lucrurile s-au schimbat în bine de atunci.
Citește și: România, tot mai aproape de Schengen. Austria schimbă placa. Karner: Mergem pe drumul cel bun, dar..
Cu toate acestea, pentru Karner, „protecția eficientă a frontierelor externe” și, dacă este necesar, controalele la frontierele interne sunt în continuare esențiale. În orice caz, reuniunea de la Budapesta trebuie să fie „combinată cu un pachet global clar”.
„Pasul intermediar” Schengen, cu care Austria a fost de acord în urmă cu un an, a fost deja legat de un astfel de pachet. După ce cele două țări în cauză și numeroase alte state membre ale UE și-au exprimat indignarea față de veto-ul Vienei, Karner a dat undă verde extinderii Schengen, cel puțin pentru sectorul aerian - așa-numitul „Schengen Air”. Prin urmare, pasagerii aerieni din cele două țări au putut intra mai ușor în UE începând cu aprilie 2024.
Migrație în scădere. Austria confirmă cifrele
Migrația în Balcani a scăzut cu 62% și în timp ce numărul sosirilor ilegale a scăzut brusc nu numai în Austria (de la 5061 de sosiri în septembrie anul trecut la 840 în septembrie anul acesta), Bulgaria a înregistrat acum cu 46% mai puține sosiri, iar România cu 10% mai puține.
De asemenea, numărul cererilor de azil a scăzut drastic în ambele țări, cu 43% mai puține cereri înregistrate în Bulgaria și cu 74% mai puține în România.
Citește și: România în Schengen. Austria, gata să deshidă porțile Europei. Luna în care vom circula liber în UE
Blocada ar putea fi ridicată complet, dar atunci ar fi probabil legată de alte cereri. În acest caz, lucrurile ar putea evolua rapid pentru cele două țări. Aderarea deplină (cu sau fără condiții) ar putea fi decisă la următoarea reuniune a Consiliului UE al miniștrilor de interne din 12 decembrie.
Ciolacu, convins să până de Paște vom călători liber în Schengen
Premierul României, Marcel Ciolacu, a vorbit recent despre perspectiva integrării în Schengen, menționând termene potențiale pentru această aderare.
„Cred că va fi COREPER şi pe urmă, pe 13 decembrie, în Consiliul JAI se ia decizia pe baza votului COREPER. Va fi în martie, exact ca la aerian... Ei o să îşi ia acest timp de trei luni. De Sărbătorile Pascale, mai mult ca sigur, românii o să vină pe Schengen”, a declarat Ciolacu, conform Agerpres.