Româncă despăgubită de statul italian. Pentru ce a primit 25.000 de euro, o sumă jignitor de mică

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 09.06.2023 - 17:11
O romanca a primit despăgubiri de la statul italian Foto: Pexels.com (imagine cu rol ilustrativ)

O româncă a fost despăgubită de statul italian cu 25.000 de euro printr-o sentință judecătorească dată în urma încălcării unei directive europene. Femeia a fost victima unui viol însă deși a primit daune de 40.000 de euro, agresorii nu au despăgubit-o.

SHARE

O româncă a fost despăgubită de statul italian cu 25.000 de euro. Femeia a fost victima unui viol în anul 2010, când avea 23 de ani dar agresorii nu au plătit daunele stabilite de instanță. 

Astfel, megistrații au invocat încălcarea unei directive europene de către statul italian și a obligat guvernul să-i plătească daune. 

Româncă despăgubită de statul italian cu 25.000 de euro. A fost victima unui viol

Românca despăgubită de statul italian cu 25.000 de euro a fost victima unui viol în grup.  Statul italian a fost obligat printr-o sentință judecătorească să despăgubească o femeie româncă, victimă a unui viol care a avut loc în Pavia, cu suma de 25.000 de euro. Decizia instanței a fost luată în urma încălcării unei directive europene de către statul italian, informează La Provincia Pavese.

 Femeia a fost victima unui viol în grup în 2010, când avea 23 de ani. Cinci bărbați (numele lor nu sunt menționate pentru a proteja victima) au fost judecați și condamnați în patru procese diferite pentru această faptă.

 Inițial, trei dintre ei au fost condamnați prin procedură abreviată la tribunalul din Pavia în martie 2013, sentințe care au devenit definitive în apel la tribunalul din Milano în mai 2014.

Citește și: VIDEO „Șmecherul” cu Mercedes care și-a bătut joc de polițiști în București, arestat pentru viol

 Alți doi au fost judecați la Pavia și condamnați în iulie 2014, sentințe ulterior confirmate în 2015 în apel la Milano.

 Cu toate acestea, după acele decizii, cei cinci nu au plătit niciodată despăgubirile stabilite de judecători: în total 40.000 de euro. Drept urmare, femeia a dat în judecată Președinția Consiliului de Miniștri și Ministerul Justiției, obținând o despăgubire de peste 25.000 de euro direct de la stat.

 Această decizie a fost luată zilele trecute de Tribunalul Civil din Roma, secția a doua, conform rotalianul.com.

Directiva încălcată de statul european i-a adus victimei 25.000 de euro

 Românca, acum în vârstă de 36 de ani, a apelat la tribunal subliniind „neîndeplinirea Directivei 80 din 2004 a Uniunii Europene de către statul italian.”

 Această directivă prevede că statele membre UE trebuie să stabilească în propriile lor legi fonduri pentru victimele infracțiunilor violente. Potrivit Tribunalului din Roma, și alte decizii similare, Italia s-a conformat legislației europene doar de câțiva ani și numai după o procedură de încălcare.

Citește și: Noi probleme pentru Andrew Tate: Încă o tânără din UK îl acuză că a sufocat-o şi a violat-o

 Astfel, femeia, victimă a violenței la Pavia, a depus recurs încă din 2017. Inițial, statul s-a apărat susținând că incidentul de la Pavia „nu era un caz eligibil pentru cele prevăzute de Directiva UE.” Povestea s-a prelungit în instanțe, până când, în urmă cu câteva zile, judecătorul Pietro Persico a dat dreptate victimei violenței din Pavia, „certificând adoptarea tardivă a dreptului european de către statul italian.”

Vouchere pentru victimele infracțiunilor, în România

Guvernul român a anunțat că va da vouchere victimelor infracțiunilor. Acestea vor putea solicita un avans din compensaţia financiară pentru acoperirea nevoilor urgente, în limita unei sume echivalente cu cinci salarii de bază minime brute pe ţară.

Citește și: Noi vouchere oferite de guvern. Victimele infracțiunilor pot primi cinci salarii minime brute

O hotărâre în acest sens a fost aprobată în şedinţa de joi a Guvernului. Voucherele vor fi acordate într-un termen de cel mult 72 de ore de la aprobarea cererii, informează Executivul.

Fondurile necesare pentru acordarea voucherelor pentru victimele infracţiunilor vor fi asigurate de la bugetul Ministerului Justiţiei.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te