Riscul unui război „cu adevărat periculos” între Israel și Iran este uriaș. Spirala escaladării

DE Daniel Toșa | Actualizat: 17.10.2023 - 18:59
Liderul suprem al Iranului, Ali Khamenei (stânga) și premierul Israelului Benjamin Netanyahu (dreapta)

Riscul unui război "cu adevărat periculos" între Israel și Iran este mai mare acum decât era în urmă cu zece zile, a avertizat un expert în domeniul securității în Orientul Mijlociu.

SHARE

Dr. Tobias Borck, expert în domeniul securității în Orientul Mijlociu la Royal United Services Institute avertizează asupra unei „spirale periculoase de escaladare” care poate conduce foarte rapid la un adevărat război între Israel și Iran.

Riscul unui război „cu adevărat periculos” între Israel și Iran este uriaș. Spirala escaladării

„Riscul unui război cu adevărat periculos între Israel și Iran este mai mare acum decât era în urmă cu zece zile”, spune Dr. Tobias Borck.

Expertul în securitate avertizează asupra volatilității evenimentelor dintre Israel și teroriștii Hamas care ar putea duce la un conflict regional în toată regula, avertizând că multiplele proxy-uri ale Iranului, inclusiv Hezbollah în Siria, fac ca rezultatul să fie dificil de prezis.

Întrebat care ar fi pașii care ar duce la un război Israel-Irak, Dr. Borck a spus: "Aceasta este o versiune simplificată, ca Israelul să intre în Gaza la o asemenea scară încât grupuri precum Hezbollah să simtă că nu pot sta pe loc”.

Liderul suprem al Iranului acuză Israelul de "epurare etnică" în Gaza și avertizează împotriva unei escaladări

Liderul suprem al Iranului, Ali Khamenei, a declarat marți că, dacă "atrocitățile" împotriva Fâșiei Gaza persistă, "musulmanii și forțele de rezistență și-ar putea pierde răbdarea" și nimeni nu va putea împiedica acțiunile lor.

"Lumea este martoră la epurarea etnică efectuată de regimul sionist", a declarat el în timpul unui discurs la Teheran.

Citește și: Israelul anunţă că faza următoare a războiului va fi o surpriză. "Ar putea să fie diferită"

El a adăugat: "Toate părțile ar trebui să se abțină de la a cere cuiva să împiedice un grup să ia măsuri ca răspuns la crimele sioniștilor."

Israelul a susținut că face eforturi pentru a minimiza numărul victimelor civile, avertizând civilii să se mute din partea de nord a Fâșiei Gaza, dar numărul total de decese raportat de ministerul palestinian al sănătății se apropie de 3.000.

SUA, Germania și Franța, avertisment dur pentru Iran: „Nu interveniți în război!”

Președintele american Joe Biden a avertizat Iranul să fie "atent" cu acțiunile sale în regiune, în timp ce președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz au avertizat Teheranul să nu intervină și să nu escaladeze războiul dintre Israel și Hamas.

Citește și: Al Treilea Război Mondial, mai aproape ca oricând. China avertizează Israelul: Depășiți autoapărarea

Președintele francez Emmanuel Macron a cerut marți "eliberarea imediată și necondiționată" a lui Mia Schem, femeia care apare în prima înregistrare video cu ostatici publicată de Hamas.

"Franța este pe deplin mobilizată și lucrează cu partenerii săi pentru a-i elibera pe ostaticii francezi deținuți de Hamas", a adăugat Palatul Élysée.

Cancelarul german Olaf Scholz a avertizat Hezbollah și Iranul să nu intervină în conflictul dintre Israel și Hamas. 

"Avertizez în mod expres Hezbollah și Iranul să nu intervină în acest conflict", a declarat Scholz în timpul unei conferințe de presă comune cu regele iordanian Abdullah al II-lea bin al Hussein, marți, la Berlin.  

"Împreună cu aliații noștri, noi, în calitate de guvern german, facem tot ce ne stă în putință pentru a ne asigura că acest conflict nu escaladează și mai mult" și pentru a asigura accesul umanitar în Gaza "pentru a ușura suferința populației civile", a spus Scholz, adăugând că Hamas folosește populația civilă din Gaza ca scut uman.

"Palestinienii nu sunt Hamas și Hamas nu are dreptul să vorbească în numele lor. Populația palestiniană din Gaza este, de asemenea, victimă a Hamas", a declarat Scholz, subliniind că este "important să se facă diferența" între Hamas și civilii din Gaza.

Citește și: General SUA de rang înalt trimis de urgență în Israel. 2.000 de soldați ai SUA așteaptă ordinul

Tensiunile sunt în creștere în Orientul Mijlociu ca urmare a atacului terorist al Hamas asupra Israelului din 7 octombrie și a consecințelor acestuia.

Se estimează că 1.400 de israelieni au fost uciși, iar atacurile aeriene de represalii se crede că au ucis 2.500 de persoane în Gaza. Israelul a adunat trupe la graniță și se așteaptă ca în zilele următoare să planifice o invazie terestră.

Hamas a declarat că deține până la 250 de ostatici capturați în timpul atacului său din 7 octombrie. Un purtător de cuvânt al grupării a declarat că nu poate determina numărul exact de ostatici din cauza atacurilor aeriene israeliene constante, despre care a afirmat că au ucis 22 de prizonieri. CNN nu poate verifica aceste afirmații.

Armata israeliană a declarat luni că cel puțin 199 de persoane sunt ținute ostatice în Gaza, potrivit CNN.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te