Redeschiderea Angliei este „o amenințare pentru întreaga lume”

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 16.07.2021 - 20:31
Redeschiderea Angliei este „o amenințare pentru întreaga lume”

Planul premierului britanic Boris Johnson de a ridica luni restricțiile anti-COVID din Anglia reprezintă o amenințare pentru întreaga lume și deschide un teren fertil pentru apariția unor noi variante rezistente la vaccinuri, spun experții internaționali citați de The Guardian.

SHARE

Faptul că Marea Britanie este un nod de transport global înseamnă că orice nouă variantă prezentă acolo s-ar răspândi rapid în întreaga lume, au avertizat oamenii de știință și medicii care au participat la un summit de urgență.

Consilieri guvernamentali din Noua Zeelandă, Israel și Italia s-au numărat printre cei care au tras un semnal de alarmă în legătură cu ridicarea restricțiilor din Anglia, în timp ce peste 1.200 de oameni de știință au susținut o scrisoare publicată în revista medicală Lancet, care avertizează că strategia ar putea permite dezvoltarea unor variante rezistente la vaccinuri.

Citește și: Cuba: guvernul comunist le dă voie oamenilor să-și aducă produse de igienă din străinătate

Un consilier al guvernului din Noua Zeelandă a declarat la summit că el și colegii săi au fost uimiți de abordarea adoptată în Anglia.

„În Noua Zeelandă, ne-am inspirat întotdeauna de la Regatul Unit în ceea ce privește expertiza științifică, tocmai de aceea este atât de remarcabil faptul că nu respectă nici măcar principiile de bază în materie de sănătate publică”, a spus Michael Baker, profesor de sănătate publică la Universitatea Otago și membru al grupului consultativ tehnic pentru COVID-19 al Ministerului Sănătății din Noua Zeelandă.

CITEȘTE ȘI: Un furnizor nu poate refuza acordarea investigațiilor medicale pe motiv că s-au epuizat fondurile

„Nu putem înțelege de ce se întâmplă acest lucru, în ciuda cunoștințelor științifice pe care le au”; a spus și profesorul Jose Martin-Moreno de la Universitatea din Valencia, consilier principal al OMS.

Alți oameni de știință au avertizat că abordarea guvernului britanic va fi imitată, din motive de oportunitate politică, de către autoritățile din alte țări, scrie Digi24.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.