Războiul din Ucraina aruncă în aer factura la curent. Românii plătesc de 8 ori mai mult decât Suedia

DE Daniel Toșa | Actualizat: 26.09.2024 - 11:29
Războiul din Ucraina aruncă în aer factura la curent. Românii plătesc de 8 ori mai mult decât Suedia - Foto: Profimedia images
Războiul din Ucraina aruncă în aer factura la curent. Românii plătesc de 8 ori mai mult decât Suedia - Foto: Profimedia images

Războiul din Ucraina a generat o creștere alarmantă a prețurilor la electricitate în sud-estul Europei, românii plătind tarife de până la 8 ori mai mari decât cei din Suedia.

SHARE

Războiul din Ucraina aruncă în aer factura la curent. Premierul grec, Kyriakos Mitsotakis, trage un semnal de alarmă, subliniind impactul conflictului asupra piețelor energetice. Țara sa conduce în topul țărilor europene care plătesc sume exorbitante pentru energia electrică, urmată de România.

Războiul din Ucraina aruncă în aer factura la curent. Românii plătesc de 8 ori mai mult decât Suedia

Într-o scrisoare adresată Comisiei Europene, Mitsotakis a atras atenția că prețurile la electricitate s-au dublat în această vară în Grecia, Ungaria și România, crescând de la 60 la 130 de euro pe megawatt/oră.

Potrivit EU Energy.live Italia conduce totul cu 108.05 euro pe MW/h, urmată de Grecia plătește pentru un MW/h 104.49 euro. România închide podiumul scumpirilor la energie plătind pentru aceeași cantitate suma de 83.65 euro pe MW/h.

La polul opus se află Suedia care plătește doar 9,56 euro pe MW/h.

Premierul a acuzat „o distorsiune fundamentală pe piața energiei din sud-estul Europei”, cerând un „răspuns politic” urgent pentru a aborda această problemă. El a indicat că seceta a afectat rezervoarele hidrocentrale, dar și atacurile Rusiei asupra rețelei electrice ucrainene au contribuit semnificativ la această situație.

Citește și: Sunt prea mari preţurile la Energie. Care sunt cele două state ce iau atitudine, alături de România

Kievul, un exportator net de energie electrică, a fost nevoit să importe cantități mari de energie, de șase ori mai mult decât în 2023, ca urmare a bombardamentelor rusești asupra infrastructurii sale. Aceasta a dus la o amplificare a diferențelor tarifare între statele membre ale Uniunii Europene.

Criza energetică rămâne o prioritate în UE

Problema prețurilor ridicate la energie continuă să fie o preocupare majoră în noul mandat al Comisiei Europene.

Kadri Simson, comisarul european pentru energie, a declarat că „prețurile energiei rămân prea ridicate”, afectând competitivitatea UE în raport cu China și Statele Unite.

Citeşte şi: La iarnă, vom fi iarăşi obligaţi să importăm energie electrică. Care sunt motivele?

Ea a descris atacurile asupra infrastructurii energetice din Ucraina ca fiind o „situație teribilă” și a subliniat necesitatea unei consolidări a sprijinului european.

Raportele recente au evidențiat că energia este un factor cheie în decalajul de competitivitate al Uniunii Europene, penalizând întreaga economie, nu doar industriile mari consumatoare de energie.

Maros Sefcovic, vicepreședintele Comisiei Europene responsabil pentru „Green Deal”, a afirmat că industria cere o reducere a prețurilor la energie pentru a putea concura cu actorii din SUA și China, unde tarifele sunt semnificativ mai mici.

În prezent, prețurile energiei electrice cu amănuntul în Europa sunt de două până la trei ori mai mari decât cele din Statele Unite și China, potrivit Les Echos.

Comisia Europeană a inițiat anul trecut o reformă a pieței energiei electrice, însă mulți experți consideră că aceste măsuri sunt insuficiente.

La sfârșitul anului 2023, Bruxelles-ul a anunțat un plan de acțiune pentru modernizarea rețelelor electrice, estimând investițiile necesare la 584 de miliarde de euro până în 2030.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te