Război civil în SUA. Trump instaurează dictatura. Democrația, distrusă, dacă nu iese el președinte

DE Daniel Toșa | Actualizat: 17.10.2024 - 15:17
Război civil în SUA. Trump instaurează dictatura. Democrația, distrusă, dacă nu iese el președinte - Foto: Profimedia images
Război civil în SUA. Trump instaurează dictatura. Democrația, distrusă, dacă nu iese el președinte - Foto: Profimedia images

Război civil în SUA. Trump instaurează dictatura. Democrația, distrusă, dacă nu iese el președinte. Donald Trump, fostul președinte al Statelor Unite, a lansat amenințări fără precedent în cazul în care nu câștigă alegerile din 2024

SHARE

Întreaga scenă politică americană este acum în pragul unei crize majore, iar democrația însăși ar putea fi pusă în pericol, avertizează mai mulți lideri de opinie.

Război civil în SUA. Trump instaurează dictatura. Democrația, distrusă, dacă nu iese el președinte

Dacă Donald Trump reușește să se impună din nou la Casa Albă, iar Partidul Republican preia controlul asupra Camerei Reprezentanților și Senatului, SUA s-ar confrunta cu o schimbare radicală.

Conform unui articol de analiză semnat de jurnaliștii Jim VandeHei și Mike Allen, întoarcerea lui Trump ar putea duce la instituționalizarea mișcării populiste de extremă dreaptă „MAGA” (Make America Great Again).

„Un Washington complet controlat de Trump și de aliații săi ar institui o nouă ordine, cu consecințe profunde asupra guvernării, drepturilor civile și politicii externe”, susțin autorii analizei.

Această eră a dominației republicane ar putea dura cel puțin doi ani, până la următoarele alegeri, fără obstacole majore în calea puterii lor.

Sursa foto: Profimedia images

Citește și: Harris, despre România și sprijinul pentru Ucraina: „Putin ar fi acum la Kiev și ar ataca Europa”

O criză fără precedent. Amenințarea unui război civil

În cazul în care nu câștigă alegerile, Trump a anunțat public că nu va recunoaște rezultatele. Acesta a amenințat în mod direct Statele Unite cu un război civil, o declarație care a șocat atât opinia publică, cât și clasa politică, potrivit MSN.

Susținătorii lui Trump, deja polarizați de discursurile sale, ar putea fi determinați să recurgă la violență, avertizează experții.

Sursa foto: Profimedia images

Citește și: „Avalanșă de dosare” și acuzații pe umerii lui Trump. Daune de milioane $. Viitorul politic, în joc

În 2020, când a pierdut alegerile în fața lui Joe Biden, Trump a refuzat să accepte rezultatul și a încercat să manipuleze oficialii electorali pentru a „găsi” voturi suficiente.

Deși încercările sale au eșuat, aceasta nu l-a împiedicat să continue să susțină că a fost victima unei fraude și să genereze un scandal de proporții în fața Capitoliului.

El a susținut că „frauda masivă” a justificat denunțarea unor părți ale Constituției SUA și a intentat 62 de procese de contestare a rezultatelor. Cu toate acestea, niciunul dintre aceste procese nu a produs dovezi, unele fiind chiar respinse de judecătorii numiți de el.

Trump, un pericol pentru democrație

Fostul vicepreședinte Mike Pence, care a refuzat să îl susțină pe Trump în tentativele sale de a anula rezultatele alegerilor din 2020, a afirmat clar că „oricine se pune deasupra Constituției nu ar trebui să fie niciodată președinte”.

Critici și mai dure vin din partea fostului vicepreședinte Dick Cheney, care l-a descris pe Trump ca fiind „cea mai mare amenințare la adresa democrației din istoria Statelor Unite”.

Perspectiva unui nou mandat Trump îi îngrijorează pe mulți analiști și politicieni din ambele partide. Aceștia subliniază că refuzul său de a respecta normele democratice, atacul asupra Congresului din 6 ianuarie 2021 și retorica sa inflamatorie sunt semnale clare că acesta nu este angajat în respectarea principiilor fundamentale ale democrației.

Citește și: VIDEO Asaltul Capitoliului, „tentativă de lovitură de stat”. Trump, plasat în centrul „complotului”

Reamintim că în asaltul de la Capitoliu 174 de polițiști au fost răniți, iar manifestanții trumpiști au provocat pagube de 2,7 milioane de dolari.

În timpul insurecției, răsculații au scandat „spânzurați-l pe Mike Pence,” la care șeful de cabinet al lui Trump la acea vreme, Mark Meadows, le-a spus altoracă Trump și-a exprimat sprijinul pentru spânzurarea vicepreședintelui său.

Sursa foto: Profimedia images

Când lui Trump i s-a spus că mulțimea a pătruns în Capitoliu și că viața vicepreședintelui său era în pericol, el ar fi răspuns: „și ce dacă”.

Citește și: Patru polițiști care au intervenit la asaltul asupra Capitoliului s-au sinucis

Instaurarea dictaturii în SUA, un scenariu posibil

Întrebat de Sean Hannity dacă ar folosi puterea judiciară împotriva adversarilor politici, Trump a răspuns că „ar avea tot dreptul”, sugerând că răzbunarea împotriva celor care l-au criticat sau i s-au opus nu este exclusă. Mai mult, acesta a afirmat în mod ambiguu că nu va fi un dictator „decât în prima zi”, un răspuns care a alimentat și mai mult temerile privind o eventuală tentativă de instaurare a unui regim autoritar.

Citește și: Viziunea lui Trump pentru sfârșitul războiului din Ucraina: Europa trebuie să plătească pentru asta

John Kelly, fostul șef de cabinet al lui Trump, l-a descris drept un „admirator al dictatorilor” și o persoană care nu respectă Constituția sau statul de drept. Această opinie este împărtășită de numeroși membri ai fostului său cabinet, care văd în Trump o amenințare pentru viitorul democrației americane.

Citește și: Trump, gata să-i dea lui Putin ce teritorii vrea din Ucraina și „reorganizarea” NATO

Trump, care s-a declarat un "admirator" al dictatorului rus Vladimir Putin a amenințat în nenumărate rânduri Europa că va fi lăsată "pradă" Rusiei lui Putin și va stopa "imediat" ajutorul pentru Ucraina, conturând astfel scenariul unui război tot mai prevăzut în Europa.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te