VIDEO Raport FBI: China poate întrerupe, prin Huawei, rachetele nucleare americane

DE Elena Andrei | Actualizat: 26.07.2022 - 16:45
China poate întrerupe, prin Huawei, rachetele nucleare/foto: profimedia

De ani de zile, companii chineze de telecomunicații precum Huawei au sprijinit proiecte de instalare a echipamentelor lor în apropierea instalațiilor militare și a infrastructurii critice din SUA, punând în pericol funcționarea acestora.

SHARE

Potrivit unui nou raport FBI, anchetatorii federali care au analizat aceste proiecte consideră că astfel de echipamente de telecomunicații ar putea intercepta sau chiar bloca comunicațiile strategice critice, cum ar fi cele folosite pentru a controla arsenalul nuclear american, potrivit CNN.

Oficialii federali au investigat de ani de zile achizițiile Chinei de terenuri în apropierea infrastructurii critice de apărare. Potrivit mai multor actuali și foști oficiali și agenți FBI care au vorbit cu CNN, echipamentele vândute de Huawei pentru a fi utilizate în proiecte aparent civile pot interfera cu undele foarte restricționate folosite de militari din obiective foarte importante, cum ar fi Comandamentul Strategic al SUA (STRATCOM), care gestionează întregul arsenal nuclear american.

„Acest lucru poate avea impact asupra capacității noastre de comandă și control, în esență, cu triada nucleară. Dacă este posibil să fie întreruptă această legătură, atunci putem spune că vom avea o zi foarte proastă”, a declarat un fost oficial FBI pentru CNN.

Huawei și-a instalat echipamentele în locații cheie din SUA cel puțin de la începutul anilor 2010, obținând numeroase contracte de-a lungul unor porțiuni din Interstate 25 și a coridoarelor de trafic care leagă părți din Nebraska, Colorado, Montana și Wyoming - o zonă a țării foarte populată cu silozuri de rachete nucleare.

La sfârșitul anului 2011, Huawei a semnat un contract de furnizare de echipamente de comunicații 3G pentru Viaero - un important furnizor de comunicații pentru Colorado, Montana, Nebraska și Wyoming. Un deceniu mai târziu, Huawei și-a instalat echipamentele pe întreaga flotă de aproximativ 1.000 de turnuri de telefonie mobilă a Viaero.

Citește și

SUA: În caz de război cu China, vom ataca întâi controlul comenzilor. China: Suntem gata oricând!

VIDEO Incidentul Malmstrom: Rachete nucleare dezactivate de OZN. Congresul a evitat subiectul

Pe lângă echipamentele de telecomunicații ale Huawei, Viaero a instalat și camere de supraveghere de înaltă definiție pe turnurile sale pentru a furniza imagini live 24/7 cu privire la vreme și trafic.

Agenții FBI au declarat pentru CNN că sunt de părere că aceste filmări au oferit, de asemenea, informații cheie despre activitățile militare americane din zonele respective. Trei surse familiarizate cu această chestiune au declarat că ceea ce era transmis în direct de la aceste turnuri era văzut și  în China.

Huawei a negat că echipamentele sale pot fi folosite în scop de spionaj sau sabotaj.

„Toate produsele noastre importate în SUA au fost testate și certificate înainte de a fi implementate acolo", a declarat Huawei pentru CNN. „Echipamentele noastre funcționează doar pe spectrul alocat pentru utilizare comercială. Acest lucru înseamnă că nu poate accesa niciun spectru alocat Departamentului american al Apărării.”

Patru miliarde de dolari costă eliminarea echipamentelor Huawei

În 2019, Casa Albă a fost informată despre instalarea echipamentelor Huawei pe turnurile de telefonie mobilă de-a lungul I-25 și în tot vestul intermontan. Până la acel moment, oficialii de contraspionaj din SUA cercetau de ceva timp instrumentele unor potențiali spioni și sabotori chinezi în întreaga țară.

În timp ce oficialii FBI au descris în principal investigațiile axate în jurul I-25 și a coridoarelor de trafic din jurul acesteia în Midwest-ul american și în vestul intermontan, un „proiect” chinezesc ar fi încercat chiar să capteze sau să întrerupă comunicațiile critice care provin din Washington D.C.

O mare parte din echipamentele de telecomunicații riscante fabricate în China trebuie înlocuite.

Efortul de a îndepărta și înlocui echipamentele Huawei din întreaga țară ar putea costa patru miliarde de dolari, iar Comisia Federală pentru Comunicații (FCC) ar putea acoperi doar o parte din costuri pentru companiile afectate.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te