Raphaël Glucksmann, europarlamentar: "Facem parte dintr-un război hibrid și suntem atacați"

DE Alexandru Pop | Actualizat: 01.02.2023 - 09:01
Raphaël Glucksmann, europarlamentar: "Facem parte dintr-un război hibrid și suntem atacați" - Foto: Harald Krichel, Wikipedia

Regimurile autocrate din Rusia şi China au folosit pandemia de Covid-19, pentru a submina democrația din Uniunea Europeană, au afirmat experții unei comisii speciale a Parlamentului European, care se concentrează pe pandemie și pe consecințele acesteia.

SHARE

„Pandemia a fost un moment-cheie, în acest efort de destabilizare”, a declarat europarlamentarul francez de centru-stânga Raphaël Glucksmann, care conduce Comisia specială pentru interferența străină.

„Democrațiile noastre au fost zdruncinate, ne confruntam cu un eveniment fără precedent, neștiind cu adevărat cum să-l abordăm, a fost terenul perfect pentru campanii de destabilizare”, a spus el, conform EUObserver.

Citeşte şi: Propaganda rusă amenință România: „Ar trebui să fie următoarea țintă după Ucraina”

"Nu avem de-a face doar cu știri false sau informații false. Avem de-a face cu strategii venite de la entități politice, regimuri străine, care vizează destabilizarea democrațiilor noastre și subminarea instituțiilor noastre", a argumentat Glucksmann, arătând spre Rusia și China.

Glucksmann le-a spus colegilor săi că problema pentru legislatori nu este doar faptul că unii oameni cred că vaccinurile oferă un impuls 5G în brațele lor - o teorie a conspirației comună printre activiștii antivaccin.

Atunci când puterile străine lansează campanii de dezinformare, pentru a face milioane de oameni să creadă că vaccinurile vor da 5G în brațe, devine problema legiuitorilor, a susținut el.

Citeşte şi: Cum acţionează propaganda lui Vladimir Putin în Germania. False mitinguri de manipulare publică

Glucksmann a spus că problema depășește grupurile politice stânga-dreapta-centru şi amenință cadrul în care grupurile politice pot concura și dezbate idei.

„Facem parte dintr-un război hibrid și suntem atacați”, a spus el.

Edward Lucas, jurnalist și membru senior la Centrul pentru Analiza Politicii Europene, expert în Rusia și Europa de Est, le-a spus europarlamentarilor să nu fie naivi.

„Încă îmi fac griji că mulți dintre noi trăim într-un la-la-land post-1990, unde credem că totul poate fi rezolvat prin dialog”, a spus el.

„Nu este cazul”, a argumentat Lucas, spunând că Rusia şi China sunt gata să transforme într-o armă pandemia care a costat vieți.

„Ne confruntăm cu o amenințare gravă”, a subliniat el.

Lucas a afirmat că bazarea doar pe concurența de pe piață, în jurnalism, poate duce la a deveni un instrument, în ambițiile de propagandă ale țărilor ce investesc în asta.

„Dacă permiteți doar presiunii comerciale să dicteze fluxurile de informații, vindeți efectiv luarea deciziilor politice celui mai mare ofertant”, i-a avertizat el pe europarlamentari.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te