„Povestea unei crime” în Austria. Seria asasinatelor în Europa, cu cetățeni ruși implicați, continuă

DE Adina Mutăr | Actualizat: 10.07.2020 - 22:11

Poliția austriacă a arestat doi suspecți ruși de origine cecenă în cazul asasinării unui azilant din Rusia, împușcat mortal sâmbătă în orașul austriac Gerasdorf , lângă Viena.

SHARE

Azilantul, în vârstă de 43 de ani, cetățean rus de origine cecenă, a fost împușcat în cap, și a murit pe loc, într-o parcare din micul oraș Gerasdorf, la nord de Viena.

Suspectul a fugit de la locul crimei, fiind căutat de zeci de mașini de poliție și un elicopter. Două dintre unitățile speciale ale forțelor de poliție din Austria, Cobra și Wega, au fost angajate în operațiune.

Acesta a fost localizat în nordul orașului Linz, fiind arestat fără să opună rezistență. Este tot un cetățean rus de origine cecenă, cu antecedente penale, cunoscut de poliție.

Un alt bărbat, de asemenea cecen, în vârstă de 47 de ani, a fost reținut pentru complicitate la crimă, a declarat purtătorul de cuvânt al Parchetului din Korneuburg, Wolfgang Schuster-Kramer.

Roland Scherscher, șeful Departamentului Antiterorism, a declarat că se are în vedere un motiv politic pentru crimă, deoarece victima avea un blog în care își exprima pozițiile politice împotriva președintelui cecen Ramzan Kadîrov, omul lui Vladimir Putin.

Parchetul din Korneuburg a declarat pentru TASS că cetățeanul rus ucis se numea Martin Beck în Austria, fiiind în programul de protecție a identității și că acesta a refuzat protecția poliției, fără să spună de ce era în programul de protecție.

Martin Beck este un nume mai mult decât cunoscut, fiind personajul principal dintr-o serie de povestiri polițiste, scrisă de suedezii Maj Sjöwall și Per Wahlöö, intitulată colectiv „Povestea unei crime”.

Potrivit RFE/RL, numele real al victimei este Mamikhan Umarov, fost luptător separatist, care a intrat acum pe lunga listă cu bloggeri anti-Kadîrov uciși în Europa, care îl acuzaseră pe liderul cecen de numeroase abuzuri, inclusiv răpiri, tortură, omoruri extrajudiciare, dispariții și ucideri ale rivalilor politici și personali atât în Rusia, cât și în străinătate.

Umarov, cunoscut ca blogger sub numele de Anzor din Viena, s-a stabilit în Austria în 2005 și a primit azil doi ani mai târziu.

În interviuri și postări pe social media, Umarov a declarat că a servit în serviciul de securitate sub guvernul separatist care controla Cecenia la sfârșitul anilor 1990 și acuza frecvent forțele de securitate rusești că ar fi asasinat foști separatiști ceceni aflați în țări europene și, în unele cazuri, și-a însoțit afirmațiile cu înregistrări audio ale unor oficiali care plănuiau astfel de asasinate.

Umarov a fost martor cheie în asasinarea Akimei Okueva, la Kiev, în octombrie 2017, dar nu i s-a permis intrarea în Ucraina.

La 30 ianuarie, bloggerul cecen Imran Aliiev, de asemenea critic al lui Kadîrov, a fost găsit mort în orașul francez Lille. Fusese înjunghiat de 135 de ori. Procurorii au declarat că l-au identificat pe presupusul asasin, un rus, care a fugit în Cecenia imediat după asasinat.

În februarie 2020, bloggerul cecen Tumso Abdurakhmanov a fost atacat în Suedia. El a reușit să-și imobilizeze atacatorul și să-l predea autorităților.

În apărarea sa, liderul cecen a acuzat serviciile de informații occidentale că  lucrează împotriva Rusiei și că „au creat, apoi au eliminat bloggeri politici, pentru a putea da vina pe Rusia”.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că este absolut ilogic să se facă o legătură între uciderea unui cecen în Austria și Ramzan Kadîrov, șeful Republicii Cecene.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, ancheta, inclusiv determinarea cetățeniei victimei și a suspecților, este încă în curs.

„Ambasada Rusiei în Austria colaborează activ cu agențiile competente ale acestui stat”, a precizat aceasta.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te