Președintele bielorus Alexander Lukașenko spune că a primit asigurări din partea președintelui rus Vladimir Putin că liderii ruși vor considera un atac împotriva Belarusului ca fiind un atac împotriva Rusiei.
"Avem un grup comun. O parte din el se află la granița de vest a Rusiei. L-am rugat pe președintele rus să evite să folosească o parte din acel grup.
Să o păstreze în rezervă pentru orice eventualitate, dacă se întâmplă ceva. Răspunsul său a fost: "Vă promit că orice atac împotriva sau doar un singur pas peste graniță pe teritoriul belarus ar însemna că ei atacă Rusia"", a declarat Lukașenko, citându-l pe Putin.
"Aș vrea ca ei Occidentul să audă și să înțeleagă acest lucru. Și să se abțină de la a minți și de la a bate monedă pe falsuri", a adăugat Lukașenko.
Citește și: Japonia, mișcare agresivă împotriva Rusiei. Se alătură Occidentului la summit-ul NATO de la Madrid
De asemenea, el a subliniat că NATO își consolidează rapid forțele la granița cu Belarus, în Polonia și în țările baltice, potrivit TASS.
Citește și: Boris Johnson rămâne premier al Marii Britanii. A supraviețuit votului de neîncredere
Preşedinţii Lituaniei şi Letoniei au cerut marţi, înaintea unei vizite a cancelarului german Olaf Scholz la Vilnius, o prezenţă militară a NATO mai solidă în statele baltice, în contextul agresiunii militare ruse asupra Ucrainei, relatează DPA.
Şeful statului lituanian Gitanas Nauseda şi omologul său leton Egils Levits s-au pronunţat pentru desfăşurarea de trupe suplimentare ale Alianţei Nord-Atlantice în regiunea baltică.
„Summitul NATO de la Madrid trebuie să fie summitul deciziilor'', a declarat Gitanas Nauseda, care a adăugat că Lituania speră ca, în cadrul reuniunii ce va avea loc la sfârşitul lui iunie în capitala Spaniei, să ajungă la un acord cu aliaţii săi cu privire la ''trecerea de la descurajare la apărare activă, de la batalion la brigadă, de la poliţie aeriană la apărare aeriană''.