Putin poate să piardă războiul. Averea de sute de milioane $ a fetelor și fostei soții, în offshore

DE Adina Mutăr | Actualizat: 04.06.2023 - 19:55
Averea fetelor lui Putin, la adăpost (imagine cu rol ilustrativ)-Foto: Profimedia Images

Putin poate să piardă războiul. Averea de sute de milioane de dolari a fetelor și fostei soții este la adăpost. Putin a folosit o rețea de companii offshore pentru a da fostei soții și fetelor proprietăți fără să apară numele lor.

SHARE

Fiicele lui Putin și fosta soție dețin proprietăți prin intermediul unor firme offshore, unele descoperite de investigatori, dar câte altele sunt „sub acoperire” în străinătate, potrivit The Moscow Times.

Președintele Vladimir Putin a folosit o rețea de companii offshore pentru a oferi locuințe din apropierea reședinței sale din afara Moscovei fostei sale soții și fiicelor, a informat site-ul de investigație Proekt.

Putin poate să piardă războiul. Averea de sute de milioane de dolari a fetelor și fostei soții, în offshore

Investigația mass-media s-a bazat pe e-mailurile fostului ginere al lui Putin, Krill Șamalov, care au fost obținute printr-o încălcare masivă a securității datelor de către alte instituții de investigație în 2020.

Potrivit Proekt, firma offshore cipriotă Ermira, legată de Putin, și companiile panameze Topsail Development și Dorrington Commercial au cumpărat terenuri în apropierea reședinței lui Putin - Novo-Ogariovo la jumătatea anului 2006.

În 2008, Putin i-a predat puterea protejatului său Dmitri Medvedev, care i-a redat președinția lui Putin în 2012, iar proprietățile au fost reînregistrate sub numele lui Șamalov.

E-mailurile scurse includ discuții între Șamalov și fiica cea mică a lui Putin, Katerina Tihonova, ce datează din 2012, despre renovarea uneia dintre proprietăți, evaluată la nouă milioane de euro.

După divorț, ginerele lui Putin a „returnat” proprietățile

În 2013, Șamalov a trimis prin e-mail o împuternicire notarială prin care îi acorda proprietatea aproape totală asupra unei proprietăți învecinate lui Artur Oceretnîi, actualul soț al fostei soții a lui Putin, Liudmila Putina-Oceretnaia.

Oceretnîi și Șamalov cumpăraseră și vile de lux în stațiunea de coastă franceză Biarritz, unde locuitorii au putut-o vedea pe Putina-Oceretnaia împreună cu Tihonova.

Se crede că fiica cea mare a lui Putin, Maria Voronțova, s-a mutat în două case deținute de Ermira, lângă Novo-Ogariovo, după ce s-a căsătorit cu omul de afaceri olandez Jorrit Faassen.

Citește și: Se ceartă la foc continuu. Evgheni Prigojin spune că facţiunile de la Kremlin distrug statul rus

Aceste proprietăți au fost înregistrate în 2013 sub filiala Ermira, Berocci Investments, cu sediul în Insulele Virgine Britanice.

Proekt a raportat că structurile de proprietate offshore – precum și lipsa aparentă a certificatelor de căsătorie – au permis ca Tihonova și Voronțova să evite legăturile directe cu aceste proprietăți.

Citește și: Lavrov, în război cu Occidentul. Fiicele, trimise la studii la Londra și New York. Taxe: 100.000$/an

Tihonova și Șamalov s-au căsătorit într-o ceremonie opulentă la Sankt Petersburg la începutul anului 2013 și au divorțat în jurul anilor 2016-17, când corespondența lor prin e-mail s-a oprit.

În anii care au urmat, Șamalov a predat proprietățile Novo-Ogariovo și o acțiune de 380 de milioane de dolari la cea mai mare companie petrochimică din Rusia, Sibur, oligarhilor legați de Putin, lăsând în urmă proprietatea Biarritz pe care autoritățile franceze au reținut-o în aprilie 2022.

Statele Unite le-au sancționat atât pe fetele lui Putin, cât și pe Șamalov în aprilie 2022, ca parte a unor măsuri ample ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina.

Novo-Ogariovo se află la doar câțiva kilometri de locul în care a avut loc un atac  cu drone asupra Moscovei, care a zguduit elita Rusiei.

Putin se afla probabil în reședința Novo-Ogaryovo în timpul atacului și a fost trezit mai devreme decât de obicei de echipa sa de securitate, a declarat o sursă apropiată de Kremlin pentru Moscow Times, sub condiția anonimatului. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te