Putin a trimis asasinii în SUA după un ofițer rus racolat de CIA, un punct extrem de periculos chiar și pentru serviciile de informații americane și rusești care au de mult timp un istoric tensionant.
Operațiunea clandestină, urmărind eliminarea unui informator CIA din Miami, care fusese un oficial de rang înalt al serviciilor secrete rusești cu mai bine de un deceniu în urmă, a reprezentat un nou nivel al campaniei de asasinate țintite ordonate de Putin.
Putin, mai periculos ca niciodată: Și-a trimis asasinii în SUA după un ofițer rus racolat de CIA
„Liniile roșii au dispărut demult pentru Putin”, a spus Marc Polymeropoulos, fost ofițer CIA care a supravegheat operațiunile din Europa și Rusia.
„El îi vrea pe toți acești tipi morți”, a spus ofițerul CIA, potrivit dnyuz.com.
Asasinarea a eșuat, dar nu fără represalii din partea Statelor Unite și a Rusiei, potrivit a trei foști înalți oficiali americani care au vorbit sub condiția anonimatului.
Au urmat sancțiuni și expulzări, inclusiv ale oficialilor de top din serviciile de informații din Moscova și Washington.
Ținta a fost Aleksandr Poteiev, un fost ofițer rus care a dezvăluit informații care au dus la arestarea multor agenți ruși.
Este vorba despre investigația din 2010 care a dus la capturarea a 11 spioni care trăiau sub acoperire în suburbii și orașe de-a lungul Coastei de Est.
Aceștia lucrau „legendați”, cu nume false, având slujbe obișnuite, ca parte a unei încercări ambițioase a agenției de informații externe a Rusiei (SVR) de a culege informații și de a recruta mai mulți agenți.
Administrația Obama s-a străduit să restabilească relațiile și s-a ajuns la un acord: 10 din cei 11 spioni au fost arestați și expulzați în Rusia. În schimb, Moscova a eliberat patru prizonieri ruși, printre care și pe Serghei Skripal, un fost colonel din serviciul militar de informații GRU, care fusese condamnat în 2006 pentru vânzarea unor secrete către Marea Britanie.
Însă Skripal și fiica sa au fost otrăviți cu Noviciok mai târziu, în Marea Britanie, abia reușind să scape cu viață.
Încercarea de a-l asasina pe Poteiev a fost dezvăluită în ediția britanică a volumului „Spies: The Epic Intelligence War Between East and West”, care va fi publicată la 29 iunie.
Autorul, Calder Walton, este cercetător renumt în securitate națională și informații la Harvard.
The New York Times a confirmat în mod independent tentativa de asasinat pe teritoriul SUA a lui Poteiev.
Potrivit volumului lui Walton, un oficial de la Kremlin a afirmat că un asasin - sau un „Mercader” - l-a avut în vizor pe Poteiev.
Ramon Mercader a fost un agent al lui Iosif Stalin, care s-a strecurat în biroul lui Leon Troțki din Mexico City în 1940 și i-a înfipt un piolet în cap.
Pe baza interviurilor cu doi oficiali americani de informații, Walton a concluzionat că operațiunea pentru Poteiev a fost un „Mercader modern”.
Asasinii Kremlinului nu țin cont de frontiere
Rușii au folosit de multă vreme asasini pentru a reduce la tăcere dușmanii Kremlinului.
Unul dintre cei mai eficienți a fosr colonelul SVR Grigori Mairanovski, un biochimist care a experimentat otrăvuri letale, potrivit unui fost oficial al serviciilor de informații.
Putin, fost ofițer KGB, nu a ascuns disprețul său profund față de dezertorii din rândurile serviciilor de informații, în special pentru cei care ajută Occidentul.
Otrăvirea lui Skripal de către agenții ruși în Salisbury, Marea Britanie, în 2018, a semnalat o escaladare a tacticilor Moscovei și a intensificat temerile că aceasta nu va ezita să facă același lucru pe teren american.
Putin era pe cale să-l aresteze pe Poteiev, dar acesta a reușit să fugă în SUA, unde CIA l-a reinstalat în cadrul unui program extrem de secret menit să protejeze foștii spioni.
În 2011, un tribunal din Moscova l-a condamnat în lipsă la zeci de ani de închisoare.
La un moment dat, serviciile secrete ruse au trimis agenți în Statele Unite pentru a-l găsi.
În 2016, presa rusă a raportat că Poteiev a murit, ceea ce unii experți în informații cred că era un fel de mesaj că va fi eliminat. Poteiev era viu la momentul respectiv, locuind în zona Miami.
Un savant mexican a greșit „operațiunea”
În acel an, a obținut o licență de pescuit și s-a înregistrat ca republican pentru a putea vota, totul sub numele său real, conform înregistrărilor statului.
În 2018, un serviciu de știri a raportat locul unde se află Poteiev.
Apoi, în 2019, rușii au întreprins o operațiune elaborată pentru a-l găsi pe Poteiev, apropiindu-se de un om de știință din Oaxaca, Mexic, ca să-i ajute.
Omul de știință, Hector Alejandro Cabrera Fuentes, a studiat microbiologia la Kazan, Rusia, iar mai târziu a obținut un doctorat la Universitatea din Giessen, Germania.
A avut două soții: o rusoaică, în Germania și o altă soție în Mexic. În 2019, soția rusoaică și cele două fiice ale ei nu au avut voie să părăsească Rusia, când au vrut să se întoarcă în Germania, se arată în documente judecătorești.
În luna mai, când Fuentes a călătorit să le viziteze, un oficial rus l-a contactat și a cerut să-l vadă la Moscova.
La o întâlnire, oficialul i-a amintit lui Fuentes că familia sa este blocată în Rusia și că poate, „ne putem ajuta reciproc”.
Câteva luni mai târziu, oficialul rus i-a cerut lui Fuentes să-și asigure un apartament chiar la nord de Miami Beach, unde locuia Poteiev.
Instruit să nu închirieze apartamentul pe numele său, Fuentes i-a dat unui asociat 20.000 de dolari să facă acest lucru.
În februarie 2020, Fuentes a călătorit iar la Moscova, unde s-a întâlnit din nou cu oficialul rus, care a oferit o descriere a mașinii lui Poteiev.
Fuentes trebuia să găsească mașina și să obțină numărul plăcuței de înmatriculare și să localizeze unde este parcată, dar fără a face fotografii.
Dar Fuentes a greșit operațiunea. A încercat să ocolească poarta de intrare în complexul unde era mașina lui Poteiev, atrăgând atenția securității. Cât timp a fost interogat, soția lui a fotografiat plăcuța de înmatriculare a mașinii lui Poteiev.
Cei doi au fost lăsați să plece, dar două zile mai târziu au fost rechemați pentru că se înregistrase pe camerele de securitate când soția a fotografiat plăcuța de înmatriculare.
Fuentes și soția tocmai se îmbarcau pentru Mexic, când ofițerii de la Vama și Protecția Frontierei din SUA i-au oprit și au căutat telefonul, descoperind poza cu vehiculul lui Poteiev.
După ce a fost arestat, Fuentes a oferit detalii despre plan anchetatorilor americani.
Expulzări masive a „diplomaților” ruși din SUA
El credea că oficialul rus cu care se întâlnise lucra pentru FSB, serviciul de securitate internă al Rusiei, dar operațiunile secrete în străinătate sunt de obicei conduse de SVR sau GRU, agenția de informații militare a Rusiei.
Unul dintre foștii oficiali a spus că Fuentes, neștiind semnificația țintei, doar strângea informații pentru ca rușii să le folosească mai târziu.
Avocatul lui Fuentes, Ronald Gainor, a refuzat să comenteze.
Complotul, împreună cu alte activități rusești, a provocat un răspuns dur din partea guvernului SUA.
Citește și: „Fluturii”: Cum a racolat KGB cei mai celebri spioni americani. Hanssen, mort în închisoare
În aprilie 2021, Statele Unite au impus sancțiuni și au expulzat 10 diplomați ruși, inclusiv șeful de stație SVR din Washington.
Demiterea unui șef de stație poate perturba incredibil operațiunile de informații.
Citește și: VIDEO Spionii Mossad de pe iahtul ce s-a scufundat în Italia încheiaseră o operațiune privind Iranul
„Nu putem permite unei puteri străine să intervină în procesul nostru democratic cu impunitate”, a spus președintele Biden la Casa Albă, anunțând deciziile de expulzare, fără să menționeze complotul ce îl implica pe Fuentes și Poteiev.
La rândul ei, Moscova a expulzat 10 diplomați americani, inclusiv pe șeful de stație al CIA la Moscova, care era la post doar de câteva săptămâni.
Din toată această întâmplare reiese determinarea lui Putin de a elimina persoane indezirabile, fără să conteze unde se află acestea, ceea ce ridică nivelul de supraveghere a serviciilor de informații străine cu privire la ruși.