Putin l-a chemat pe Erdogan la raport, după ce trupele rusești au ocupat bazele americane din Siria

DE Adina Mutăr | Actualizat: 22.10.2019 - 00:24

Președintele Vladimir Putin îl primește pe omologul său turc, Recep Erdogan, la Soci, marți, 22 octombrie, la finalul celor 120 de ore de încetare a focului în nordul Siriei, un acord încheiat cu SUA pentru a permite forțelor kurde să se retragă.

SHARE

Forțele kurde au fost nevoite să respecte prevederile armistițiului SUA - Turcia și au început să se retragă din orașul de graniță Ras al-Ayn cu tot cu civili.

Acum, în locul forțelor kurde sunt forțele regimului Assad, chemate în ajutor de kurzi. Iar în locul americanilor, care și-au părăsit bazele în urma unui ordin de la Casa Albă, se mută trupele rusești.

Forțele speciale rusești au început să se deplaseze în pozițiile evacuate de americani, inclusiv în marea bază aeriană Tabqa.

Secretarul american al Apărării, Mark Esper, a declarat sâmbătă că cei 1.000 de soldați americani care se retrag din Siria vor fi relocați în vestul Irakului. El nu a exclus posibilitatea unor operațiuni de combatere a terorismului ISIS în Siria, dar de la bazele din Irak.


Convoaie de 100 de camioane irakiene au transportat materialele din bazele SUA în vestul Irakului, escortate de vehicule blindate americane.

Camioanele au transportat dormitoare de campanie, spații de fotografiere, un centru de comandă, echipament pentru un nod de comunicații, atelier de reparații a vehiculelor, echipament de antrenament, o clinică medicală și materiale de divertisment și sport.

Înainte de a pleca, trupele americane au aruncat în aer o cantitate mare de documente, computere, sisteme de semnalizare, arme și muniții și au verificat „gunoiul”.


Baza aeriană Tabqa, preluată de forțele rusești, este suficient de mare pentru a găzdui bombardiere și avioane-cargo. Situată în apropierea celui mai mare baraj sirian de pe râul Eufrat, la 40 km de Raqqa, oferă Moscovei un control complet asupra Siriei de Est, inclusiv a regiunilor kurde din nord-est și a graniței siriano-irakiană, excepție făcând doar baza americană de la Al Tanf, care se află la intersecția granițelor dintre Siria, Irak și Iordania.

În aceste condiții, întâlnirea Putin-Erdogan are loc din start dintr-o poziție nefavorabilă liderului turc, a cărui Operațiune Izvorul Păcii în nordul Siriei avea ca obiectiv securizarea unei zone de-a lungul graniței, pentru a se putea întoarce două milioane de refugiați sirieni, din 3,6 milioane câți sunt pe teritoriul Turciei.

Chiar dacă refugiații nu erau originari din acele orașe, acestea au avut populație majoritar arabă, iar forțele kurde au ajuns acolo în timpul luptelor împreuna cu trupele americane împotriva ISIS.

Kurzii au înțeles că americanii nu îi sprijină ca să păstreze acele orașe și să le adauge la „zona autonomă” autodeclarată și au plecat, chemând trpule regimului Assad. În aceste condiții, Turcia nu mai poate să-i reîntoarcă pe refugiați sub dictatura de care au fugit, iar operațiunea militară rămâne fără obiectivul propus.


Liderul rus va trebui să-l convingă pe Erdogn să se mulțumească doar cu plecarea forțelor kurde din orașele de graniță.

Controlul extins al forțelor militare și aeriene de la Moscova asupra nordului și estului Siriei, ca urmare a retragerii SUA, necesită extinderea acordului de cooperare militară israeliano-rusă.

Putin vrea să limiteze atacurile aeriene ale Israelului în Siria, împotriva bazelor iraniene și a milițiilor șiite susținute de Teheran la nord și vest.

Benjamin Netanyahu va avea o întâlnire la Soci cu Putin pentru a discuta despre coordonarea cu Rusia, în care probabil va afla unde are voie să atace și unde nu.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te