Putin, după ce nu a fost invitat la cermoniile de Ziua Z: Ce sunt eu, maestru de ceremonii?

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 07.06.2019 - 12:40
Liderul rus, Vladimir Putin/Foto: NZ Herald

Lideri din 15 ţări s-au întâlnit miercuri la Portsmouth, pentru începerea comemorarilor consacrate Debarcării în Normandia de pe 6 iunie 1944. În faţa fotografilor au pozat şefii de stat reprezentând puterile aliate din Al Doilea Război Mondial, cu excepția Uniunii Sovietice.

SHARE

Preşedintele rus, Vladimir Putin, nu a fost invitat. Nici în Anglia, nici în Franţa, unde continuă, pe 6 iunie, ceremoniile de comemorare, scrie Le Figaro, citat de Rador. Lipsa prezenței lui Putin intrigă cu atât mai mult cu cât acesta a fost prezent în Franţa la a 70-a aniversare a Debarcării, în 2014. „A fost făcută o alegere. Au fost multe ocazii şi ceremonii frumoase, ca pe 11 noiembrie”, se eluda răspunsul în urmă cu câteva zile la Palatul Élysée.

„E de neînţeles”, comentează Jean de Gliniasty, fost ambasador al Franţei în Rusia (2009 – 2013) şi specialist în probleme ruseşti la Institutul de relaţii internaţionale şi strategice, intervievat de „Le Figaro”. Diplomatul remarcă totuşi că în acelaşi timp, Vladimir Putin îl va primi pe preşedintele chinez, Xi JinPing, în vizită oficială în Rusia de pe 5 pe 7 iunie. Mai ales, Xi JinPing este invitat de onoare al Forumului economic de la Sankt-Petersburg, care se desfăşoară din 6 până pe 8 iunie, pe fondul războiului comercial dintre China şi Statele Unite.

Istoricul specialist în Al Doilea Război Mondial, Denis Peschanski, merge şi el în acest sens. După părerea lui, „Putin nu a fost invitat din motive politice: ţinand cont de ofensiva lui de destabilizare a democraţiilor europene şi americane, jonglând cu alegerile şi destabilizarea echilibrelor mondiale”.

„Au fost privilegiate trei momente: o zi englezească, 5 iunie, şi 6 iunie o zi mixtă franţuzească, cu ceremonia de la cimitirul american Colleville-sur-Mer, dejunul intre Macron şi Trump la Caen, apoi punând accentul pe masacrul de la închisoarea din Caen şi comandourile Kieffer”, remarcă Denis Peschanski. În acest fel, analizează istoricul, „obiectivul preşedintelui este de a insista pe această filiaţie eroică franceză. Pe de altă parte, e vorba de punerea în scenă a unei ‘bilaterale’ a preşedintelui primei puteri mondiale cu preşedintele Europei”.

„Absenţa unei invitaţii este un semn puternic care merge împotriva realităţii istorice”, insistă Denis Peschanski. Este o umilire pentru popoarele ruseşti şi fost sovietice, ţinând cont de amploarea suferinţelor şi forţei contribuţiei trupelor sovietice în iunie 1944 pe frontul de Est, cu o ofensivă care a început în Bielorusia la câteva zile după debarcare, blocând masiv trupele germane, care nu vor mai putea să se îndrepte spre vest”.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a comentat, citat de Ria Novosti, neinvitarea sa la manifestările ce marchează 75 de ani de la Debarcarea din Normandia, din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. „În privinţa invitării sau a neinvitării: nici noi nu invităm pe toată lumea la fiecare eveniment, ei de ce să mă invite neapărat peste tot? Ce sunt eu, maestru de ceremonii? Am destule treburi de făcut. Nu-i nicio problemă” – a declarat Putin, în timpul întâlnirii cu şefii Agenţiilor de Informaţii internaţionale.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -