Putin Chimicul. Un agent toxic a fost lansat dintr-o dronă rusească în Mariupol

DE Adina Mutăr | Actualizat: 12.04.2022 - 16:16
Putin a trecut la arme chimice în Ucraina/foto: getty
Localnicii au fost sfătuiți să poarte măști/foto: twitter
Ministrul de Externe, Liz Truss, a anunțat că există informații că rușii vor folosi arme chimice în Mariupol/foto: twitter

Trupele ucrainene din Mariupol susțin că au fost atacate cu un agent toxic lansat dintr-o dronă, care le-a cauzat probleme respiratorii și le-a creat o stare de confuzie, a raportat Regimentului Azov din Mariupol.

SHARE

Simptomele în urma atacului, publicate pe Telegram, includ „insuficiență respiratorie”, greață și „sindrom vestibulo-atactic”.

Atacul ar fi avut loc la doar câteva ore după ce un general prorus din Donbas a declarat că trebuie folosite arme chimice, spunând presei de stat că acestea „vor scoate cârtițele ucrainene din subteran”, potrivit Daily Mail.

Parlamentul ucrainean a transmis pe Twitter că a primit informații că forțele ruse au folosit „acid azotic” în regiunea Donețk, dar incidentele nu sunt legate.

Localnicii au fost sfătuiți să poarte „măști de protecție pentru față îmbibate în soluție salină”.

Ministerul Apărării a avertizat că Rusia ar putea utiliza și bombe cu fosfor în încercarea de a sparge rezistența din Mariupol.

Substanța arde puternic și poate provoca răni îngrozitoare, iar utilizarea ei asupra civililor constituie o crimă de război.

Ministerul Apărării al Marii Britanii a declarat luni că folosirea anterioară a munițiilor cu fosfor în regiunea Donețk din estul Ucrainei „crește posibilitatea angajării lor viitoare în Mariupol, pe măsură ce luptele pentru oraș continuă”.

Generalul atrocităților din Siria, la comandă

Vladimir Putin l-a numit recent pe Aleksandr Dvornikov - un general cu experiență de teren căpătată în Siria, dar și în Cecenia - pentru a conduce războiul din Ucraina. 

Fostul ambasador al Marii Britanii în Rusia, Sir Roderic Lyne, a declarat la Sky News că Moscova a numit un general cu un palmares „sălbatic” în Siria, adeptul tacticii „pământului pârjolit”.

Sub comanda sa, forțele rusești din Siria au fost acuzate că au bombardat cartiere civile, școli, spitale, piețe, folosind și muniție interzisă, inclusiv  bombe cu forfor, și a susținut regimul lui Bashar al-Assad în folosirea armelor chimice asupra populației civile, făcându-se vinovat de crime împotriva umanității.

Citește și

Șase spioni ruşi care operau „sub acoperire diplomatică”, expulzați din Franța

Forțele ucrainene anunță că au distrus o coloană de 12 km de tancuri rusești în drum spre Izium

De aceea, guvernele occidentale au fost sigure că în Ucraina rușii vor folosi arme chimice, odată cu numirea 

Ministrul de Externe, Liz Truss, a anunțat că există informații că rușii vor folosi arme chimice în Mariupol.

Brigada 36 Marină a Forțelor Armate Ucrainene a declarat pe Facebook că la Mariupol luptele sunt purtate în prezent de bucătari, șoferi și muzicieni, ultimii străjeri ai portului.

În acest port s-au dat cele mai intense lupte și sunt peste 10.000 de morți civili până în prezent, potrivit primarului Vadim Boicenko.

El a avertizat că bilanțul ar putea crește la peste 20.000 de victime și a susținut că forțele ruse aduc echipamente mobile de incinerare în oraș pentru a elimina cadavrele.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te