Putin a sechestrat proiectul petrolier Sahalin-1, în dauna investitorilor din SUA, Japonia și India

DE Elena Andrei | Actualizat: 09.10.2022 - 17:40
Sahalin 1/foto: indiatimes

Președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret de instalare a unui nou operator pentru un proiect internațional de petrol și gaze din Orientul Îndepărtat al Rusiei, care afectează investiții de miliarde de dolari al unor companii americane, japoneze și indiene.

SHARE

Decretul din 7 octombrie face parte dintr-o strategie pe care Kremlinul a folosit-o recent pentru a confisca alte active energetice deținute de străini, potrivit rferl.org.

Putin a ordonat ca Guvernul rus să aibă autoritatea de a decide dacă părțile interesate străine în masivul proiect de petrol și gaze Sahalin-1 își pot păstra participațiile în societatea mixtă.

Mișcarea spre naționalizare complică și mai mult eforturile companiei americane Exxon Mobil de a ieși din Rusia, de când au fost impuse sancțiuni internaționale din cauza ordinului lui Putin de invazie la scară largă a Ucrainei la sfârșitul lunii februarie.

Exxon deține o participație de 30% în operațiunile de la Sahalin-1.

De asemenea, decretul creează dispute cu japonezii de la Sodeco, care dețin o participație de 50%, și cu ONGC Videsh din India.

Nici Exxon și nici Sodeco nu au răspuns imediat la decretul lui Putin.

Ordinul Kremlinului citează înființarea unei companii rusești în cadrul filialei Rosneft Sakhalinmorneftegaz-shelf pentru a controla drepturile investitorilor în Sahalin-1.

Acesta stabilește un termen de o lună, odată ce această companie va fi înființată, pentru ca partenerii străini să solicite acțiuni în noua entitate prin intermediul Guvernului rus.

Statele Unite au contribuit la conducerea sancțiunilor comerciale și de altă natură fără precedent de la începutul invaziei la scară largă a Rusiei, în timp ce Japonia a încetat să mai cumpere petrol rusesc în luna iunie.

Citește și

Putin, epurare în Armată. Și-a adus comandanți din Siria, distinși pentru bombardarea civililor

VIDEO Misterul valului observat înaintea exploziei ce a distrus o parte a Podului Kerci, Crimeea

New Delhi a păstrat în mare parte tăcerea cu privire la agresiunea rusă împotriva Ucrainei, dar premierul indian Narendra Modi a declarat în septembrie, la prima sa întâlnire față în față cu Putin de la invazie, că „epoca de astăzi nu este una a războiului”.

Proiectul Sahalin-1 din largul insulei Sahalin de pe coasta de est a Rusiei exploatează trei zăcăminte în Marea Ohoțk, folosind tehnologie avansată cu rază de acțiune extinsă pentru unele dintre cele mai lungi sonde din lume.

Putin s-a folosit de un decret din iulie pentru a prelua controlul deplin al unui proiect similar din Orientul Îndepărtat, Sahalin-2, în care Shell și companiile japoneze Mitsui & Co și Mitsubishi Corp erau parteneri.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te