Puci în Gabon, mod de operare ca în Niger. Să fie tot mâna Rusiei, ca în statul vecin?

DE Florin Budescu | Actualizat: 31.08.2023 - 11:10
Puci în Gabon, mod de operare ca în Niger - Foto: Xcaptură video /Larry Madowo

Militarii puciști din Gabon l-au numit pe comandantul şef al Gărzii Republicane, unitatea de elită a Armatei Gaboneze, generalul Brice Oligui Nguema, „preşedinte al tranziţiei", exact după modul de operare de la lovitura de stat anterioară, din Niger.

SHARE

„Generalul Oligui Nguema Brice a fost numit în unanimitate preşedinte al Comitetului pentru Tranziţia şi Restabilirea Instituţiilor, preşedinte al tranziţiei”, a declarat un ofiţer. în prezenţa a zeci de ofiţeri superiori şi generali, care reprezentau toate corpurile armatei gaboneze.

Durata tranziţiei militarilor la putere nu a fost precizată. Totodată, puciştii au anunţat că menţin interdicţia de circulaţie instaurată în urmă cu patru zile, „până la noi ordine”, „pentru a menţine calmul”.

Puci în Gabon, mod de operare ca în Niger

„Începând de mâine (n.r.: joi), gabonezii îşi vor putea desfăşura din nou activităţile în mod liber, între orele 06:00 şi 18:00.

Restricţia de circulaţie rămâne în vigoare de la 18:00 la 6:00, până la noi ordine”, a spus un ofiţer superior.

În schimb, autorii loviturii de stat au anunţat restabilirea transmisiunii mass-media francofone internaţionale, care fuseseră suspendate sâmbătă seara, zi în care a avut loc scrutinul prezidenţial, conform Digi24.

Citeşte şi: Catastrofă umanitară, în Niger. Peste 2 milioane de copii au nevoie de ajutor

Această „interdicţie provizorie de difuzare” viza exclusiv mass-media francofone: France 24, RFI şi TV5 Monde, cărora li se „reproşa o lipsă de obiectivitate şi echilibru”.

Franța „condamnă lovitura militară care are loc în Gabon”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Olivier Veran, reporterilor la Paris, după ce ofițerii militari au anunțat la televizor că au răsturnat guvernul.

Veran a spus că Franța urmărește evenimentele „cu multă atenție” și că „își reiterează dorința de a vedea rezultatele alegerilor respectate”, referindu-se la sondajele prezidențiale disputate de sâmbătă în țara vest-africană.

Citeşte şi: Lovitură militară de stat, în Niger. Puciștii au format un nou Guvern, fostul președinte sechestrat

Autoritatea electorală din Gabon a anunţat miercuri mai devreme că Bongo, un aliat francez a cărui familie conduce Gabonul bogat în petrol de 55 de ani, a câştigat un al treilea mandat cu 64,27 din voturi.

Franța are în jur de 400 de soldați dislocați permanent în țară pentru pregătire și sprijin militar, inclusiv la o bază din capitală, și are legături economice extinse cu țară în sectoarele minier și petrolier, conform France24.

Decesul politic al lui Bongo -- care a fost plasat în arest la domiciliu împreună cu alți oficiali de rang înalt, potrivit noului regim militar -- se potrivește unui model de lovituri de stat din Africa francofonă din ultimii ani.

Poziţii ostile

În Mali, Burkino Faso și, mai târziu, în Niger, în regiunea Sahel de nord-vest, noile guverne militare au luat poziții ostile față de Franța, exploatând resentimentele simțite de mulți localnici față de fosta putere colonială și influența ei continuă.

„Franța oficială – armata sa, reprezentanții săi diplomatici – sunt literalmente alungate din țările din Sahel”, a declarat pentru AFP Jean-Herve Jezequel, expert în regiune la think tank-ul International Crisis Group.

În Gabon, părerile și politica noului regim militar rămân necunoscute, șeful Gărzii Republicane, generalul Brice Oligui Nguema, considerat a fi în frunte.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te