Primul congres cincinal al Partidului Muncitoresc Coreean, în ianuarie

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 30.12.2020 - 10:51
Foto: nikkei.com

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a prezidat o reuniune a biroului politic al partidului la putere pentru a pregăti congresul formaţiunii la începutul lunii ianuarie, un eveniment relativ rar deoarece va fi primul în cinci ani, relatează France Presse

SHARE

Acest Congres al Partidului Muncitoresc Coreean, care ar trebui să conducă la elaborarea unui nou plan politic şi economic pentru ţară, va fi doar al optulea din istoria sa.

Evenimentul va avea loc cu puţin timp înainte de învestirea noului preşedinte american Joe Biden la 20 ianuarie şi într-un moment când negocierile dintre Phenian şi Washington asupra dosarului nuclear se află în impas.

Regimul nord-coreean se află sub presiune financiară din cauza impactului pandemiei, a sancţiunilor internaţionale şi inundaţiilor din această vară.

Marţi la reuniunea biroului politic a fost decis că congresul va avea loc în ianuarie, a anunţat agenţia oficială de presă KCNA, fără a menţiona însă o dată precisă.

Agenţia adaugă că întâlnirea a fost ocazia pentru "discuţii şi studii aprofundate despre o serie de subiecte importante" ce vor fi examinate la congres.

Coreea de Nord se confruntă de mult cu probleme serioase de gestionare necorespunzătoare economică şi un plan anterior a fost discret abandonat în urmă cu câteva luni. O reuniune a partidului în august a concluzionat că "obiectivele de ameliorare a economiei naţionale au fost întârziate grav".

În octombrie, Kim a ordonat lansarea unei campanii de 80 de zile pentru a stimula economia înainte de congresul din ianuarie. Aceasta implică în special ore suplimentare şi noi sarcini pentru muncitori.

O campanie similară a fost lansată înainte de cel de-al şaptelea congres ce a avut loc în 2016. Atunci a fost anunţat un nou plan cincinal, începând cu o campanie de mobilizare în masă de 200 de zile.

Dificultăţile economice ale ţării au fost agravate de sancţiunile impuse de comunitatea internaţională pentru a împinge Phenianul să renunţe la programele sale nucleare şi balistice interzise, care au făcut progrese impresionante de la începutul regimului lui Kim Jong Un.

Relaţiile dintre Washington şi Phenian au cunoscut o detensionare remarcabilă în 2018, dar discuţiile privind denuclearizarea au stagnat de la cel de-al doilea summit dintre Kim şi preşedintele SUA Donald Trump, în februarie 2019 la Hanoi.

În timpul campaniei sale, Biden l-a numit pe Kim Jong Un "tâlhar", în timp ce Phenianul l-a calificat pe democrat "câine turbat" ce ar trebui "bătut până la moarte".

Prin organizarea unei congres înainte de învestire, Kim "ar putea încerca să anticipeze mai degrabă decât să reacţioneze la politicile guvernului Biden", a estimat Leif-Eric Easley, profesor la Universitatea Ewha din Seul.

Congresul din 2016 a fost primul în 36 de ani.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te