Primarul Kievului în conflict deschis cu Zelenski. Fostul campion la box a câștigat „prima rundă”

DE Adina Mutăr | Actualizat: 16.06.2023 - 17:48
Primarul Kievului, Vitali Klitschko-Foto: NPR

Primarul Kievului în conflict deschis cu Zelenski. Fostul campion la box a câștigat „prima rundă”. Relațiile dintre guvernul central și primarul Kievului, Vitali Klitschko, continuă să se deterioreze. De data aceasta, adăposturile antiaeriene au devenit centrul conflictului.

SHARE

Relațiile dintre guvernul central și primarul Kievului, Vitali Klitschko, continuă să se deterioreze. De data aceasta, adăposturile antiaeriene au devenit centrul conflictului.

Trei persoane, inclusiv un copil, au murit în noaptea de 1 iunie, deoarece cel mai apropiat adăpost anti-bombă a fost închis.

Primarul Kievului în conflict deschis cu Zelenski. Fostul campion la box a câștigat „prima rundă”

În timpul raidului aerian, au fost uciși de fragmente ale unei rachete balistice doborâte.

Klitschko l-a învinovățit pe președintele Volodimir Zelenski, spunând că oamenii numiți de acesta în funcții la Kiev nu își îndeplinesc sarcinile. 

Conflictul dintre primar și președinte a apărut în 2019, când Zelenski a preluat mandatul, iar echipa președintelui a încercat să-l înlăture pe primarul capitalei din funcția sa de șef al Administrației de Stat a orașului Kiev (KMDA), potrivit Kyiv Post.

Potrivit legislației ucrainene, capitala are statut special. Are atât un primar, cât și un șef al KMDA, organul executiv al Consiliului orașului subordonat direct ramurilor guvernamentale la nivel național.

Primul este ales de cetățeni, al doilea este numit de președinte. În 2003, Curtea Constituțională a Ucrainei a clarificat că, în ciuda statutului diferit al funcțiilor, acestea ar trebui să fie conduse de o singură persoană – primarul ales.

În 2019, echipa lui Zelenski a încercat să-l demite pe Klitschko din funcția de șef KMDA, explicând că îi demite pe toți șefii administrațiilor regionale.

Nu era sigur dacă Klitschko va fi numit din nou sau înlocuit și, din cauza nemulțumirii publice, problema a fost amânată.

A fost elaborată o nouă lege care stabilește în mod clar puterile tuturor participanților în administrația locală din Kiev, dar nu a fost încă adoptată.

După invazia din 24 februarie 2022, toate administrațiile civile regionale de stat au fost înlocuite cu cele militare.

Consiliul Național de Securitate va analiza rezultatele inspecției privind pregătirea adăposturilor anti-bombă

De asemenea, KMDA și-a schimbat statutul în Administrația militară a orașului Kiev (KMVA).

Klitschko a încetat să conducă acest organism, iar în locul său a fost numit un ofițer militar – în prezent generalul Serhi Popko.

Citește și: Putin a oprit toate rețelele de internet mobil în orașul său natal de frica unui atac cu drone

Primarul spune că Popko, care a declarat public că s-a angajat în verificarea adăposturilor anti-bombe, este de vină pentru moartea civililor.

Vineri, rușii au efectuat din nou bombardament cu rachete în districtul Podilski din Kiev, a declarat Vitalii Klitschko pe Telegram.

Citește și: VIDEO Atac rusesc la Kiev în timpul vizitei de pace al președintelui sud-african

Forțele Aeriene au raportat că ocupanții ruși au tras cu rachete Kalibr de pe nave din Marea Neagră și a fost emisă o avertizare de raid aerian în Ucraina. 

Autoritățile au raportat că sistemele de apărare aeriană funcționează în regiunea Kiev și în capitală.

Astfel, o reuniune a Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei (NSDC) a fost stabilită pentru data de 23 iunie la instrucțiunile președintelui Volodimir Zelenski, potrivit pravda.com.ua

Întâlnirea va aborda rezultatele inspecției privind pregătirea adăposturilor staționare pentru a rezista atacurilor aeriene.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te