Prima ieșire a președintelui Zelenski de la invazia rusă. Se va întâlni cu Joe Biden la Casa Albă

DE Bianca Iosef | 21.12.2022 - 17:14
Președintele Zelenski și președintele Joe Biden- Foto: PLAYTESCH

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care nu a ieşit din Ucraina de la invazia rusă, la 24 februarie, urmează să fie primit miercuri la Casa Albă de către preşedintele american Joe Biden.

SHARE

Zelenski urmează să se adreseze Congresului american, în cadrul unei vizite istorice, în cadrul căreia America urmează să anunţe un nou ajutor militar ”semnificativ”, inclusiv un sistem antiaerian de tip Patriot.

Această vizită subliniază faptul că Statele Unite vor susţine Ucraina ”att timp cât va fi necesar”, a anunţat într-un comunicat în care a făcut public în mod oficial evenimentul o purtătoare de cuvânt a Executivului american, Karine Jean-Pierre.

Citește și: Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu comunitatea de români din Coreea la Ambasada României din Seul

Această vizită, în cadrul căreia se va anunţa un nou ajutir american - catalogat drept ”semnificativ” de către Ucraina, prin livrarea unu sistem antiaerian de tip Patriot - sună ca o sfidare a lui Vladimir Putin.

Citește și: Lista spitalelor care vor asigura servicii medicale de urgență pe 26 decembrie în București

Mircuri, ziua care marchează, potrivit americanilor, a 300-a zi de război, preşedintele rus Vladimir Putin a convocat o mare reuniune militară.

Putin - care a recunoscut marţi o situaţie ”extrem de dificilă” în cele patru regiuni din sudul şi estul Ucrainei, pe a căror anexare o revendică - vrea să facă bilanţul anului care a trecut şi să stabilească obiectivele armatei ruse în 2023.

La 1 septembrie 2021, Volodimir Zelenski a fost ptimit în Biroul Oval de către Joe Biden, care i-a promis atunci să-l susţină împotriva Rusiei.

Miercuri, cei doi se întâlnesc în acelaşi loc, dar la o cu totul altă anvergură - istorică.

Aceasta este prima lor întâlnire personală de după ce Rusia a invadat Ucraina, o invazie care l-a transformat pe Volodimir Zelenski într-un şef de război cunoscut în întreaga lume, iar pe Joe Biden în comandantul-şef al răspunsului dat de Occident Rusiei.

REUNIUNE CU BIDEN ŞI ECHIPELE LA CASA ALBĂ

În cadrul acestei vizite, cu constrângeri de securitate fără precedent şi care va dura doar ”câteva ore scurte”, şeful statului ucrainean va participa mai întâi la o reuniune cu preşedintele american şi echipele acestuia de la Casa Albă, după care va susţine o conferinţă de presă, a detaliat un oficial de rang înalt din Executivul american.

Potrivit acestei surse, care a cerut protecţia anonimatului, Guvernul american va dezvălui, cu această ocazie, un nou ajutor în valoare de ”aproape două miliarde de dolari” destinat Ucrainei, care include un sistem de rachete de tip sol-aer de tip PATRIOT.

Anunţul trimiterii acestei perle a tehnologiei militare americane - pe care Kievul o cere de mult timp - a făcut Rusia să reacţioneze rapid.

DISCURS ÎN CONGRES

Apoi, preşedintele ucrainean va lua cuvântul în faţa membrilor Camerei Reprezentanţilor şi Senatului reunite.

Congresmenii americani se pregătesc să adopte prin vot o nouă anvelopă masivă în susţinerea Ucrainei - în valoare de aproximativ 45 de miliarde de dolari.

Ei vor asculta discursul lui Zelenski, înainte ca Congresul să treacă în ianuarie, în parte, de partea opoziţiei republicane, un lucru care ridică întrebări cu privire la viitoareav politică ucraineană a Statelor Unite.

Oficialul american de rang înalt declară că vizita a fost discutată la 11 decembrie, într-o convorbire la telefon între cei doi şefi de stat şi că a fost confirmată duminică.

Într-o vizită pe front, marţi, la Bahmut (est), Zelenski a ridicat deja, într-un fel, vălul.

El a primit un steag de la combatanţi şi a anunţat că ”îl vom da Congresului american, preşedintelui american. Le suntem recunoscători pentru susţinerea lor, dar nu este suficient”.

Statele Unite - de departe primul donator al Kievului - au furnizat, potrivit estimărilor unor experţi, ajutoare în valoare de aproape 50 de miliarde de dolari Ucrainei în război - dintre care armament şi asistenţă militară în valoare de 20 de miliarde de dolari.

REUNIUNE ÎNTRE PUTIN ŞI MILITARI 

Vladimir Putin face miercuri bilanţul, într-o reuniune - prin videoconferinţă - cu aproximativ 15.000 de oficiali militari.

Ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu prezintă o dare de seamă despre ”starea avansării operaţiunii militare speciale”.

După o serie de înfrângeri militare ruse în nord-estul şi în sudul Ucrainei, esenţialul luptelor se concentrează în prezent în estul Ucrainei.

Rusia bombardează masiv - din octombrie - infrastructurile ucrainene şi provoacă întreruperi ale alimntării cu apă şi curent.

Livrarea unui sistem de rachete de tip sol-aer de tip PATRIOT are menirea să răspundă acestor ”atacuri barbare”, denunţă oficialul de Casa Albă citat.

El precizează însă că este necesară formarea armatei ucrainene în mânuirea acestui sistem sofisticat, un lucru care urmează să aibă loc ”într-o ţară terţă” şi care ”va lua o anumită vreme”, scrie News.ro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te