Președintele autocrat din Belarus se vrea reales și acuză Rusia că organizează un „masacru”

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 06.08.2020 - 10:03
Foto: Deutsche Welle

Autoritarul președinte bielorus, Alexandr Lukașenko, a promis marți să apere cu orice preț stabilitatea regimului său, acuzând Rusia și opoziția că vor să orchestreze „un masacru” înaintea prezidențialelor de duminică, un scrutin foarte contestat.

SHARE

Niciodată în 26 de ani, șeful statului nu s-a confruntat cu o asemenea situație: mulțimi foarte numeroase ies în stradă pentru a susține candidatura Svetlanei Tihanovskaia, de meserie profesoară de engleză, de 37 de ani, necunoscută încă în urmă cu câteva luni.

Paralel, el s-a certat cu fratele mai mare rus, acuzat mai mult sau mai puțin direct că îi susține pe detractorii săi, că vrea să facă din Minsk un vasal și că și-a desfășurat pentru sprijinirea scopurilor sale mecenari din opaca grupare militară privată Wagner, cunoscută ca apropiată a Kremlinului.

Într-un discurs către națiune în fața reprezentanților vieții politice, sociale și diplomatice, șeful statului, de 65 de ani, a susținut că țara rămâne, datorită lui, un “loc liniștit în inima Eurasiei”, în vreme ce planeta este amenințată de haos. Apoi, transpirând din greu, a denunțat “o tentativă evidentă de a organiza un masacru în centrul Minskului”, capitala acestei foste republici sovietice de 9 milioane de locuitori.

O referire la arestarea, săptămâna trecută, a 33 de “combatanți” ruși prezentați ca membri ai grupării Wagner, organizație acuzată că trimite mercenari în zone în care Rusia nu vrea să intervină oficial. Anchetatorii bieloruși i-au acuzat deja pe aceștia că au lucrat mână în mână cu opoziția pentru a orchestra revolte cu ocazia scrutinului de duminică.

“Nu vă vom lasă țara. Independența costă scump, dar ea merită costul”, a mai lansat Alexandr Lukașenko.

Moscova a respins toate acuzatiile venite de la Minsk, afirmând că rușii arestați nu erau decât în tranzit. Purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, Maria Zaharova, a denunțat din nou marți un “spectacol” organizat de Lukașenko în jurul celor 33 de bărbați “vinovați de nimic”.

Apărarea Moscovei a fost calificată drept “mincinoasă” de președintele bielorus, care a mai susținut că o “altă unitate” combatantă a fost trimisă în sudul țării și a jurat să “o urmărească în pădure pentru a o prinde”.

“Săracele gagici, ele nu înțeleg nimic din ce spun, din ce fac” afirmă el, adăugând: “Nu conduci o țară venind de nicăieri”.

Svetlana Tihanovskaia a reușit un tur de forță, într-o țară care nu a văzut niciodată apărând o opoziție puternică, să reuneasca mulțimi cu ocazia mitingurilor sale, chemându-i pe belaruși să nu le mai fie frică de represiune. Ea l-a înlocuit în luna mai în cursa prezidențială pe un video-blogger cunoscut, arestat pe când câștiga popularitate.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te