Niciodată în 26 de ani, șeful statului nu s-a confruntat cu o asemenea situație: mulțimi foarte numeroase ies în stradă pentru a susține candidatura Svetlanei Tihanovskaia, de meserie profesoară de engleză, de 37 de ani, necunoscută încă în urmă cu câteva luni.
Paralel, el s-a certat cu fratele mai mare rus, acuzat mai mult sau mai puțin direct că îi susține pe detractorii săi, că vrea să facă din Minsk un vasal și că și-a desfășurat pentru sprijinirea scopurilor sale mecenari din opaca grupare militară privată Wagner, cunoscută ca apropiată a Kremlinului.
Într-un discurs către națiune în fața reprezentanților vieții politice, sociale și diplomatice, șeful statului, de 65 de ani, a susținut că țara rămâne, datorită lui, un “loc liniștit în inima Eurasiei”, în vreme ce planeta este amenințată de haos. Apoi, transpirând din greu, a denunțat “o tentativă evidentă de a organiza un masacru în centrul Minskului”, capitala acestei foste republici sovietice de 9 milioane de locuitori.
O referire la arestarea, săptămâna trecută, a 33 de “combatanți” ruși prezentați ca membri ai grupării Wagner, organizație acuzată că trimite mercenari în zone în care Rusia nu vrea să intervină oficial. Anchetatorii bieloruși i-au acuzat deja pe aceștia că au lucrat mână în mână cu opoziția pentru a orchestra revolte cu ocazia scrutinului de duminică.
“Nu vă vom lasă țara. Independența costă scump, dar ea merită costul”, a mai lansat Alexandr Lukașenko.
Moscova a respins toate acuzatiile venite de la Minsk, afirmând că rușii arestați nu erau decât în tranzit. Purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, Maria Zaharova, a denunțat din nou marți un “spectacol” organizat de Lukașenko în jurul celor 33 de bărbați “vinovați de nimic”.
Apărarea Moscovei a fost calificată drept “mincinoasă” de președintele bielorus, care a mai susținut că o “altă unitate” combatantă a fost trimisă în sudul țării și a jurat să “o urmărească în pădure pentru a o prinde”.
“Săracele gagici, ele nu înțeleg nimic din ce spun, din ce fac” afirmă el, adăugând: “Nu conduci o țară venind de nicăieri”.
Svetlana Tihanovskaia a reușit un tur de forță, într-o țară care nu a văzut niciodată apărând o opoziție puternică, să reuneasca mulțimi cu ocazia mitingurilor sale, chemându-i pe belaruși să nu le mai fie frică de represiune. Ea l-a înlocuit în luna mai în cursa prezidențială pe un video-blogger cunoscut, arestat pe când câștiga popularitate.