VIDEO Maia Sandu: Diferite forțe din interiorul regiunii sunt interesate de destabilizarea situației

DE Romulus Preda | Actualizat: 26.04.2022 - 15:56
Maia Sandu anunță deciziile luate după exploziile din regiunea transnistreană/ FOTO: https://www.facebook.com/maia.sandu

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, anunță deciziile luate în ședința Consiliului Suprem de Securitate în legătură cu recentele incidente din regiunea transnistreană.

SHARE

„Analizele noastre la această oră arată că există tensiuni între diferite forțe din interiorul regiunii interesate de destabilizarea situației. Acest lucru vulnerabilizează regiunea transnistreană și creează riscuri pentru Republica Moldova. Condamnăm orice provocări și tentative de a atrage Republica Moldova în acțiuni ce pot pune în pericol pacea în țară”, spune Maia Sandu după ședința Consiliului Suprem de Securitate.

Chișinăul, adaugă ea, insistă în continuare asupra soluționării pașnice a conflictului transnistrean.

„Consiliul Suprem de Securitate a constatat faptele de escaladare și a recomandat instituțiilor publice creșterea intensității verificărilor circulației în adiacenta zonei de securitate, creșterea intensității patrulării și verificărilor pe teritoriul Republicii Moldova și la frontieră, creșterea nivelului de alertă în ceea ce privește securizarea obiectivelor de infrastructură critică și creșterea nivelului de alertă a tuturor instituțiilor responsabile de asigurarea ordinii publice și securității. (...) Aceste tensiuni se întâmplă pe teritoriul necontrolat de facto de către autoritățile de la Chișinău, dar acest teritoriu este al Republicii Moldova, iar acolo locuiesc cetățenii noștri”, adaugă Sandu.

Întrebată dacă va avea o discuție cu Vladimir Putin, ea precizează că nu este planificată o astfel de discuție.

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat anterior o şedinţă a Consiliului Suprem de Securitate în legătură cu recentele incidente din regiunea transnistreană, anunţă Direcţia informare şi comunicare cu mass-media a Aparatului Preşedintelui Republicii Moldova.

Două explozii au avut loc marţi dimineaţă în localitatea Maiak, raionul Grigoriopol, din regiunea separatistă Transnistria din Republica Moldova, unde două turnuri de comunicaţie de la centrul de radio şi televiziune au fost aruncate în aer. Prima explozie a avut loc la ora 6.40 şi a doua la 7.05. Nu au fost raportate victime.

Luni, sediul Serviciului de Securitate de la Tiraspol (MGB) a fost atacat cu lansatoare de grenade. Un obuz a fost găsit în apropierea clădirii. Ferestrele şi uşile sediului MGB au fost sparte, la fel şi ferestrele unor clădiri din apropiere.

Citește și: Predicția oamenilor de știință: Lumea va rămâne fără mâncare în 27 de ani 

Potrivit Biroului Politici de Reintegrare al Republicii Moldova, obiectivul urmărit este de a crea pretexte pentru tensionarea situaţiei de securitate în regiunea transnistreană, necontrolată de autorităţile constituţionale, mai scrie Deschide.md.

Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) a transmis marţi un comunicat în legătură cu "evoluţiile situaţiei de securitate în regiunea transnistreană", potrivit Radio Chişinău.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te