Premierul Noii Zeelande, Jacinda Ardern, demisionează. "Nu mai are suficient carburant" în rezervor

DE Alexandru Pop | Actualizat: 19.01.2023 - 09:10
Premierul Noii Zeelande Jacinda Ardern demisionează. "Nu mai are suficient carburant" în rezervor - Foto: Newzild, Wikipedia

Prim-ministrul Noii Zeelande, Jacinda Ardern, a anunțat că se va retrage din funcţie, în câteva săptămâni, pentru a fi înlocuită cu un nou lider. Ea susţine că nu mai crede că are energia necesară pentru a participa la alegerile din scrutinul din octombrie.

SHARE

Vorbind la o conferință de presă, Ardern a spus că mandatul său se va încheia pe 7 februarie, când se așteaptă să depună jurământul un nou premier laburist – deși „în funcție de procesul politic care ar putea avea loc înainte”.

„Decizia a fost a mea”, a spus Ardern, adăugând:

„Conducerea unei țări este cea mai privilegiată slujbă pe care cineva ar putea-o avea vreodată, dar și cea mai provocatoare. Nu poți și nu trebuie să faci treaba decât dacă ai rezervorul plin, plus puțin în rezervă, pentru acele provocări neplanificate și neașteptate.”

citeşte şi: Preşedintele Vietnamului, Nguyen Xuan Phuc, şi-a prezentat demisia. Funcţia este simbolică

„Nu mai am suficient în rezervor pentru a-i face dreptate”, a adăugat ea.

Când Ardern a devenit prim-ministru, în 2017, la 37 de ani, a fost a treia femeie lider din Noua Zeelandă și unul dintre cei mai tineri lideri din lume. În primul an de mandat, ea a născut, fiind în funcție. Este doar al doilea lider mondial care a făcut acest lucru vreodată.

A fost realesă pentru un al doilea mandat în anul 2020, victorie susținută de abordarea guvernului ei, „reacţionează și devreme”, față de pandemia de Covid-19, care a făcut din Noua Zeelandă ţara impunând unele dintre cele mai stricte reguli de frontieră din lume, separând familii și lăsând afară aproape toţi străinii, pentru doi ani.

citeşte şi: Papa Francisc: „Este o virtute să te dai la o parte la momentul potrivit". Va demisiona?

Ardern a vorbit sincer despre impactul pe care l-a avut postul de premier asupra ei și a reflectat asupra diferitelor crize cu care s-a confruntat guvernul, atât pandemia, cât și atacul terorist din 2019, de la Christchurch, care a ucis 51 de persoane, în două moschei.

Atacul a fost un moment definitoriu al conducerii lui Ardern, iar răspunsul ei rapid a adus laude pe scară largă. Ea a introdus rapid reforma Legii armelor, a purtat un hijab, pentru a-și arăta respectul față de comunitatea musulmană, și a spus public că nu va rosti niciodată numele presupusului atacator.

„Singurul punct de vedere interesant pe care îl veți găsi este că, după șase ani de niște provocări mari, sunt om. Politicienii sunt oameni”, a spus ea. „Dăm tot ce putem, atâta timp cât putem, și atunci este timpul să ne retragem. Și pentru mine este timpul.”

Ardern a subliniat de asemenea realizările din mandatul ei, inclusiv legislația privind schimbările climatice și abordarea problemei sărăciei copiilor.

„Nu mi-aș dori ca ultimii cinci ani și jumătate să fie doar despre provocări. Pentru mine, a fost și despre progres”, a spus ea.

Bryce Edwards, politolog la Universitatea Victoria, din Wellington, din Noua Zeelandă, a spus că demisia lui Ardern este șocantă, dar nu o surpriză completă.

„Este sărbătorită în întreaga lume, dar guvernul ei a scăzut în sondaje”, a spus el.

Următoarele alegeri generale din Noua Zeelandă vor avea loc pe 14 octombrie.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te