Polonia va doborî rachete rusești chiar în Ucraina, dacă îi amenință teritoriul. Ce va face România?

DE Adina Mutăr | Actualizat: 09.07.2024 - 08:00
Polonia va doborî rachete rusești chiar în Ucraina, dacă îi amenință teritoriul - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)
Polonia va doborî rachete rusești chiar în Ucraina, dacă îi amenință teritoriul - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Polonia va doborî rachete rusești chiar în Ucraina, dacă îi amenință teritoriul. Ce va face România? La 8 iulie, Ucraina și Polonia au semnat un acord bilateral de cooperare în materie de securitate.

SHARE

Polonia va doborî rachete rusești chiar în Ucraina, dacă îi amenință teritoriul. Ce va face România?

Semnarea unui acord bilateral de securitate Ucraina-Polonia a avut loc luni în timpul vizitei președintelui Volodimir Zelenski la Varșovia. Acordul a fost semnat de către președintele polonez, Donald Tusk.

Acordul de securitate include o prevedere pentru dezvoltarea unui mecanism de doborare a rachetelor și dronelor rusești lansate în direcția Poloniei în spațiul aerian ucrainean.

Polonia va doborî rachete rusești chiar în Ucraina, dacă îi amenință teritoriul. Ce va face România?

„Acordul de securitate include prevederi pentru dezvoltarea unui mecanism de interceptare a rachetelor și dronelor rusești lansate spre Polonia, în spațiul aerian al Ucrainei”, a spus președintele Zelenski, potrivit European Pravda.

„Sunt încrezător că echipele noastre, echipele ministerelor apărării, vor colabora strâns cu armata noastră pentru a implementa rapid acest aspect al acordului”, a declarat Zelenski.

Polonia și România s-au confruntat în mai multe rânduri cu riscul reprezentat de dronele și rachetele rusești lansate spre Ucraina, care le-a străbătut teritoriul.

Germania, prin parlamentarii Verzilor și ai Partidului Liber-Democraților, precum și din partea opoziției, CDU, s-au exprimat în favoarea doborârii de către sistemele de apărare aeriană ale NATO a dronelor deasupra vestului Ucrainei.

Acest lucru ar urma să se facă din România și Polonia.

Astfel de acțiuni ar crea o zonă sigură de 70 de kilometri la granița ucraineană și ar putea degreva forțele ucrainene de apărare aeriană din alte părți ale frontului.

Citește și: Rachetă rusească, deasupra Poloniei. General american: „Ridicați avioanele și doborâți inamicii”

Generalul Ben Hodges, fost comandant al Armatei Statelor Unite în Europa, a îndemnat ferm România și Polonia să doboare orice dronă și rachetă rusești care le traversează spațiul spre Ucrainia pentru a ucide.

Potrivit generalului, o parte din rachete sunt lansate de ruși din zonele ocupate din Ucraina, dar o mare parte sunt lansate de peste Marea Caspică, de aceea consideră că România, Polonia și alte țări est-europene NATO ar trebui să ia în considerare posibilitatea de a lovi, de a contracara aceste rachete din interiorul propriului spațiu aerian.

Citește și: Germania vrea ca România să doboare dronele Rusiei care atacă Ucraina. Polonia va distruge rachetele

NATO a luat în considerare posibilitatea interceptării rachetelor și dronelor rusești pe măsură ce acestea se apropie de granițele Alianței, în urma incidentelor petrecute în România și Polonia.

Alianța a analizat diverse mecanisme, inclusiv doborarea unor astfel de rachete atunci când acestea sunt foarte aproape de granițele NATO. 

Rachetele NATO ar putea lovi lovi rachetele rusești în afara teritoriului lor, acest lucru fiind făcut cu înștiințarea Ucrainei și ținând cont de consecințele internaționale, a spus Andrzej Szejna, ministrul Afacerilor Externe ale Poloniei.

De asemenea, Polonia va lua în considerare și transferul a cel puțin o escadră suplimentară MiG-29 în Ucraina, potrivit acordului bilateral.

În 2024, armata poloneză mai are în serviciu 11 MiG-29A și 3 MiG-29UB. 

Pentru Polonia, aceste avioane învechite din epoca sovietică nu mai răspund nevoilor moderne. Acum, spațiul aerian al țării este protejat de avioane de luptă F-16.

În 2026, forțele aeriene poloneze urmează să înceapă să primească avioane de luptă americane moderne F-35.

Polonia a semnat un contract pentru achiziționarea a 32 de avioane F-35 Lightning II pe 31 ianuarie 2020. Contractul este în valoare de 4,6 miliarde de dolari.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te