Poliţia israeliană a recunoscut că a utilizat tehnologia de spionaj Pegasus fără mandat

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 01.02.2022 - 22:55
Poliţia israeliană a recunoscut că a utilizat tehnologia de spionaj Pegasus fără mandat. / Foto: npr.org

Poliţia israeliană a recunoscut că a folosit tehnologii computerizate de spionaj fără mandat după dezvăluirile despre utilizarea software-ului Pegasus al grupului israelian de securitate cibernetică NSO, relatează AFP.

SHARE

Justiţia solicitase la 20 ianuarie deschiderea unei anchete privind utilizarea programului spion Pegasus de către poliţie în urma afirmaţiilor în acest sens ale cotidianului de afaceri israelian Calcalist.

Iniţial, poliţia a indicat că "nu a găsit nici cel mai mic element care să coroboreze această informaţie" din presă.

Însă, marţi, poliţia, fără a numi software-ul Pegasus sau firma NSO, a informat că o anchetă aprofundată a făcut posibil să se arate că "elemente noi au modificat anumite aspecte ale cazului".

Citește și: Cîțu, atacat de un europarlamentar PSD: „E cu degetele încrucişate (...) Băşcălia domnului Superman”

Aceste elemente "l-au determinat pe procurorul general să ia măsuri imediate pentru a preveni potenţiale încălcări" ale autorităţii sale în materie de supraveghere cibernetică, a adăugat poliţia într-un comunicat, menţionând că "se conformează" măsurilor sale.

"Toţi poliţiştii trebuie să coopereze cu lucrările comisiei de anchetă prin furnizarea tuturor informaţiilor solicitate şi prin autorizarea accesului la sistemele tehnice ale poliţiei", a precizat comunicatul.

Proprietar al programului Pegasus, grupul israelian de securitate cibernetică israelian NSO a intrat în atenţia publică în 2021, după o anchetă publicată de un consorţiu de 17 mass-media internaţionale în care se dezvăluia faptul că software-ul a permis spionarea a numeroşi jurnalişti, oameni politici, inclusiv şefi de stat, militanţi şi conducători de companii din diverse ţări.

Citește și: Putin tună că NATO l-a înșelat: Aderarea Ucrainei la Alianță ar putea duce la un război cu Rusia

Grupul NSO nu a negat şi nici nu a confirmat că a vândut Pegasus poliţiei israeliene, subliniind că "nu a fost în niciun fel implicat în funcţionarea sistemului odată vândut clienţilor guvernamentali".

"NSO îşi vinde produsele sub licenţă şi conform reglementărilor către agenţii de informaţii şi servicii de poliţie, pentru a preveni acte şi crime teroriste, în conformitate cu ordinele justiţiei şi cu legile în vigoare în ţările lor", a indicat grupul într-un comunicat trimis AFP. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.