Plan european pentru adaptarea vaccinării în fața mutațiilor coronavirusului

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 17.02.2021 - 18:18
Foto Getty Images

omisia Europeană a dezvăluit astăzi un plan ce are în vedere supravegherea mutaţiilor coronavirusului SARS-CoV-2, accelerarea aprobării vaccinurilor care să combată aceste mutaţii şi sporirea capacităţilor de producţie a vaccinurilor în Europa.

SHARE

Executivul european propune un proiect de ''bio-apărare'', denumit ''Hera Incubator'', menit să frâneze răspândirea noilor variante ale coronavirusului.

Iniţiativa, care va asocia instituţii, companii din sectorul biotehnologiilor şi organisme de cercetare, va avea un buget de 75 de milioane de euro alocat dezvoltării unor teste specifice şi creşterii activităţii de secvenţiere a genomului virusului. Obiectivul este ca, în cel puţin 5% din testele de COVID-19 pozitive, să fie efectuată această secvenţiere, astfel încât mutaţiile să fie detectate timpuriu.

Alte circa 150 de milioane de euro vor fi alocate intensificării cercetării şi sporirii schimbului de date despre noile variante ale SARS-CoV-2, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Criticată mai ales pentru întârzierile semnificative în livrarea vaccinurilor pe care le-a contractat în numele statelor UE, Comisia Europeană încearcă acum să ia iniţiativa pentru a garanta aprovizionarea cu eventuale versiuni îmbunătăţite ale vaccinurilor, care să fie mai eficiente împotriva mutaţiilor virusului.

Executivul european va încerca astfel să „actualizeze” contractele deja semnate cu producătorii de vaccinuri sau să încheie contracte noi, pentru a susţine dezvoltarea vaccinurilor noi sau modificate. Pentru aceasta este nevoie ca fabricanţii să-i prezinte „un plan detaliat şi credibil despre capacităţile lor de a produce aceste vaccinuri în UE, cu un calendar fiabil”, a precizat Comisia Europeană. Oficialii au adăugat că sunt dispuși să „examineze surse de aprovizionare din afara UE dacă este necesar”.

După ce companiile farmaceutice au invocat în ianuarie diverse probleme de producţie pentru a justifica întârzierile, Comisia Europeană doreşte ca de acum înainte „să colaboreze strâns cu fabricanţii, pentru a-i ajuta să-şi monitorizeze lanţurile de aprovizionare şi să-şi soluţioneze dificultăţile de producţie”.

Această sarcină îi va reveni „grupului de lucru” recent creat sub conducerea comisarului european pentru Piaţă internă, Thierry Breton, şi însărcinat cu aspectele industriale ale producţie de vaccinuri.

În același timp, un nou proiect, denumit 'EU-FAB', are în vedere constituirea „unei capacităţi de rezervă” pentru producţia farmaceutică în caz de urgenţă.

În fine, pentru autorizarea unor versiuni îmbunătăţite ale vaccinurilor deja create, laboratoarele farmaceutice vor putea primi undă verde din partea Agenţiei Europene a Medicamentului fără a mai fi nevoie să treacă prin toate etapele procesului de certificare, oferind doar datele suplimentare necesare.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te