Bazinul care seamănă cu un spațiu extraterestru conține un lichid de culoare acvamarin lăptos, înconjurat de rocă albă și mată, relatează Kansas City Star.
Se crede că peștera a evoluat de-a lungul a mii de ani și a fost complet neatinsă de oameni.
Piscină „extraterestră” descoperită la 700 de metri sub pământ. Ce comoară preistorică se ascunde?
"Acest bazin a fost izolat timp de sute de mii de ani și nu văzuse niciodată lumina înainte de acea zi", explică Rodney Horrocks, șef al resurselor naturale și culturale la Parcul Național Carlsbad Caverns.
Descoperirea stranie a fost făcută la 700 de metri sub intrarea în Lechuguilla Cave, una dintre cele mai lungi 10 peșteri din lume.
Citește și: Spionii lui Putin se infiltrează în Georgia printr-o schemă veche, ca „turiști”
Deși a fost descoperită în 1993, exploratorii au intrat în pasajele sale "virgine" pentru prima dată abia în octombrie.
Postând vestea descoperirii pe Facebook, geologul Max Wisshak a declarat: "Explorarea în peșteri produce uneori priveliști minunate".
"Această piscină rupestră, găsită în peștera Lechuguilla, pare să fie complet virgină.
"Marginile de sub această piscină ar putea fi colonii bacteriene care au evoluat în întregime fără prezența umană."
Foto: YouTube/ krqe
Citește și: Assad i-a oferit lui Putin baze extinse și permanente în Siria și mercenari pentru Ucraina
Expediția, condusă de Wisshak, a implicat cartografierea a 2 km de pasaje și multiple. Nu se știe când s-a format rețeaua de peșteri.
Schelete preistorice găsite în piscina extraterestră
Deși nu au fost găsite semne vizibile de viață, expediția a dat peste numeroase schelete de lilieci, despre care se crede că au mii de ani vechime.
Bazinul are o lățime de aproximativ un metru, o lungime de doi metri și o adâncime de câțiva centimetri.
Deși pare tulbure în fotografii, piscina este de fapt limpede cristal și este cea mai probabil apă de ploaie filtrată din vechime, care s-a infiltrat prin calcarul peșterii.
"Astfel de bazine neatinse sunt importante din punct de vedere științific, deoarece probele de apă sunt relativ lipsite de contaminanți, iar organismele microbiene care pot trăi în aceste bazine sunt doar cele care își au locul acolo", a continuat Wisshak.
Foto: Profimedia Images
"Contaminarea poate apărea de la suprafața de deasupra peșterii, dar în cazul Peșterii Lechuguilla, aceasta nu este o problemă majoră, deoarece este situată într-o zonă sălbatică bine protejată. De asemenea, poate apărea prin intermediul aerosolilor din aer.
"Cu toate acestea, o piscină recent descoperită în Peștera Lechuguilla este cât se poate de imaculată".
Rețeaua de peșteri conținea mai multe bazine similare, dintre care cel mai mare a fost numit acum "Lacul Cerului Lichid", potrivit mirror.