El a precizat că această cifră a fost înregistrată la ora 09:55 (ora locală). Oficialii turci au anunțat vineri că nu vor mai încerca să oprească migranții care vor să ajungă în Europa.
Decizia a fost luată după ce zeci de soldaţi turci au murit în urma unui bombardament în provincia siriană Idlib. Turcia speră să forţeze astfel UE şi NATO să sprijine operaţiunea militară pe care o desfăşoară în Siria, acolo unde au loc dese confruntări cu armata siriană sprijinită de Rusia.
Din acel moment, zeci de mii de refugiați și imigranți au forţat sâmbătă granița dintre Turcia și Grecia. Trenuri și autocare pline s-au îndreptat spre nord-vestul Turciei, unde se află Edirne, de unde migranții speră că vor intra în Uniunea Europeană.
Televiziunea de stat din Turcia - într-un posibil demers propagandistic - spune că refugiații ar urma să-şi schimbe traseul și vor trece prin România în drumul lor către Occident, scrie Digi24.ro. Spre deosebire de vechiul traseu, noua rută ar ocoli Balcanii de Vest și ar trece prin Bulgaria și ţara noastră, iar de aici către Ungaria, până în vestul Europei.
RUTELE VALULUI DE MIGRAȚIE DIN 2016
Deja în insulele grecești au început să sosească bărcile care transportă refugiați, inclusiv femei și copii. Grecia a anunțat că a blocat circa 7.000 de imigranți să intre „ilegal” din Turcia, forțele de ordine folosind gaze lacrimogene pentru a împrăștia mulțimea. În replică, migranții au aruncat cu pietre.
Turcia găzduiește deja aproximativ 3,7 milioane de migranți doar din Siria, mai mult decât oricare altă țară din lume.
Potrivit unor surse turce, Ankara s-a plâns în mod repetat că Europa nu a reușit să-și respecte promisiunile de a ajuta migranții și de a stopa valurile de refugiați.
O analiză Newsweek Romania publicată în 2018, arăta că, în ultimii ani, liderii europeni nu au reușit să găsească soluții eficiente la criza imigrației, care se acutizează și de care depinde însăși supraviețuirea UE. „Problema migraţiei ar putea decide soarta Uniunii Europene“, avertiza cu acel prilej Angela Merkel, cancelarul Germaniei, înaintea unui summit al Consiliului European, care nu a adus niciun progres.
Citește și:
Europa riscă să se scufunde în valurile de migrație
Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Grecia că, în conformitate cu datele transmise de oficialităţile elene, începând de sâmbătă dimineaţa frontiera terestră dintre Grecia şi Turcia, în zona Kastanies (regiunea Evros), va fi închisă circulaţiei tuturor categoriilor de persoane şi mărfuri.
Potrivit comunicatului MAE, oficialii eleni au declarat că vor fi adoptate măsuri de control sporite pe sectoarele de frontieră terestră/ maritimă cu Turcia.
Citește și:
ANALIZĂ Migrația, mărul discordiei globale. Jocul dublu al României
Securitatea Europei este tot mai dependentă de Erdoğan
Aceste măsuri sunt anunţate pentru o perioadă nedeterminată de timp, nefiind indicată data la care punctele de trecere a frontierei vor redeveni operaţionale şi circulaţia de persoane/ bunuri va fi reluată. Persoanele şi autovehiculele care urmau să tranziteze această zonă sunt redirecţionate să îşi continue călătoria prin Bulgaria.
Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena (+302106774035) şi ale Consulatului General al României de la Salonic (+302310340088), apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate şi preluate de operatorii Call Center, în regim de permanenţă.
De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Elenă (+306978996222) şi al Consulatului General al României de la Salonic (+306946049076).
URMĂRII IMAGINI LIVE DE LA GRANIȚA DINTRE TURCIA ȘI GRECIA