Pericol de război: SUA mută sute de tancuri și blindate la 60 km de granița cu Rusia. Ce urmăresc?

DE Alex Darvari | Actualizat: 22.08.2024 - 17:05
Pericol de război SUA mută sute de tancuri și blindate la 60 kilometri de granița cu Rusia - Foto: Profimedia Images (Imagine cu caracter iulustrativ)

Pericol de război SUA mută sute de tancuri și blindate la 60 kilometri de granița cu Rusia. Liderii ruși sunt extrem de nemulțumiți de decizia Statelor Unite de a muta vehicule de luptă și tancuri din Germania la o bază NATO situată în Podwidz, Polonia.

SHARE

Postul de știri polonez Radio ZET a publicat o imagine a unui convoi de vehicule de luptă americane care se îndreaptă de la o bază militară din Germania către depozitele din Podwidz și a raportat că transferul de vehicule va continua până în septembrie 2024. 

Citește și: VIDEO Avioane F-16 au ajuns în Ucraina și ar fi doborât 2 elicoptere Ka-52 ale Rusiei de 30.000.000$

Pericol de război SUA mută sute de tancuri și blindate la 60 kilometri de granița cu Rusia

Armata SUA transferă vehicule de la baza sa militară din Mannheim la Podwiz, unde există un depozit al armatei finanțat de NATO, adiacent unui aeroport din zonă, care poate fi utilizată pentru desfășurări rapide pe calea aerului.  

Citește și: Rusia în alertă maximă. Putin acuză Ucraina că a încercat să lovească centrala nucleară de la Kursk

Facilitatea de depozitare finanțată de NATO va găzdui în cele din urmă 87 de tancuri, precum și peste 150 de vehicule de luptă pentru infanterie și 18 obuziere autopropulsate, potrivit Newsweek, care a raportat că 14 tancuri M1 Abrams au fost transferate în iunie.

Un vehicul blindat de recuperare M88 a fost, de asemenea, mutat la depozitul din Podwiz în luna iunie. Colonelul în retragere al armatei americane Ray Wojcik a declarat pentru Newsweek că locul va fi în cele din urmă echipat pentru a face față desfășurării unei brigăzi blindate complete.

Cunoscut sub numele de Brigade Combat Team, acest tip de formațiune este „formațiunea de manevră de bază cu toate armele a armatei SUA”, potrivit Kyiv Post, și vine cu propriile sale „unități dedicate de sprijin de luptă, de sprijin al serviciilor de luptă și de artilerie”.

Trupele ar putea fi desfășurate în câteva zile

Newsweek a notat că formațiunea care se adună în Podwiz ar putea fi desfășurată în câteva zile și a adăugat că desfășurarea ar trimite un mesaj puternic Moscovei. 

„Acest lucru este semnificativ în ceea ce privește efortul nostru de a lucra cu aliații pentru a „întări” Frontul de Est al NATO, Este un exemplu excelent de descurajare și cooperare în domeniul apărării”, a explicat colonelul Wojcik, în prezent senior fellow la Centrul pentru Analiza Politicilor Europene.

Consolidarea flancului estic

În luna iulie, NATO și-a reafirmat obiectivul de a consolida flancul estic al Alianței, despre care a raportat pe site-ul său că este o „componentă importantă a posturii de descurajare și apărare a NATO”, dar mișcarea este probabil menită să trimită un semnal Rusiei.

„NATO și-a sporit prezența militară în partea de est a Alianței ca rezultat direct al comportamentului Rusiei, care reflectă un model de acțiuni agresive împotriva vecinilor săi și a comunității transatlantice în general”, a notat alianța.

Rusia este cea mai mare amenințare a NATO

„Rusia este cea mai semnificativă și directă amenințare la adresa securității Aliaților și a păcii și stabilității în zona euro-atlantică”, continuă articolul NATO referitor la prezența sa sporită la granița estică a alianței defensive. 

Transferul de vehicule către Podwiz are loc la doar o lună după ce a fost finalizată construcția unei noi baze pentru 1.000 de soldați americani în Świętoszów, un complex care, potrivit Kyiv Post, va servi și ca bază de antrenament pentru trupele aliate.

Potrivit Kievului, noua bază din Świętoszów va găzdui rotații ale forțelor pregătite de luptă, ceea ce înseamnă că, în cazul în care forțele inamice trebuie să fie angajate, soldații de la această bază vor fi mai mult ca sigur desfășurați în luptă de către Statele Unite.  

Scopul bazei din Świętoszów

„Baza va fi, de asemenea, utilizată pentru a colecta și a primi rapid provizii, [și] pentru a configura echipamente de luptă înainte de a se deplasa într-o zonă de adunare tactică”, a declarat generalul de brigadă polonez și directorul Departamentului de investiții al NATO, Dariusz Mendrala. 

Newsweek a raportat că transferul de vehicule ale armatei americane către Podwiz are loc „pe fondul tensiunilor crescute cu Rusia cu privire la invazia sa pe scară largă a Ucrainei«».

Facilitatea de depozitare din Podwiz se află la aproximativ 310 km de linia frontului din Ucraina și la 62 km de frontierele NATO cu Rusia în Estonia și Finlanda. 

Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te