Pentagonul neagă că intenționează să-și mute baza de la Incirlik, Turcia, în Grecia

DE Adina Mutăr | 16.09.2020 - 16:32
Baza Incirlik/ sursă hurriyetdailynews

Departamentul Apărării al SUA a negat comentariile unui senator care a sugerat că SUA își consolidează capacitatea pe o insulă grecească ca înlocuitor iminent al prezenței sale la o bază aeriană turcă.

SHARE

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, colonelul Thomas Campbell, a declarat pentru Agenția Anadolu că SUA „nu intenționează să pună capăt prezenței la baza aeriană Incirlik” după ce senatorul Ron Johnson a declarat ziarului Washington Examiner că SUA își consolidează prezența la o bază navală din Creta, ca alternativă.

„SUA operează de zeci de ani la baza aeriană Incirlik la invitația Guvernului turc, iar prezența noastră acolo demonstrează relația continuă și puternică dintre Statele Unite și aliatul nostru NATO, Turcia", a precizat Campbell.

Johnson, un influent senator republican care prezidează Comitetul pentru Securitate Internă al Senatului, a declarat într-un interviu publicat săptămâna trecută că oficialii SUA intensifică eforturile de a părăsi Incirlik pe fondul tensiunilor dintre Washington și Ankara.

Acestea includ sprijinul SUA pentru YPG, despre care Guvernul turc susține că este ramura siriană a grupului terorist PKK, achiziționarea de către Turcia a unui sistem rusesc de apărare aeriană și decizia ulterioară a SUA de a elimina Turcia din programul de luptă comună F-35.

Johnson a declarat că SUA vor „să mențină prezența și cooperarea cu Turcia”, dar că tensiunile îi determină pe oficiali să accelereze retragerea.

„Nu cred că vrem să facem această schimbare strategică, dar cred că, dintr-o postură defensivă, cred că trebuie să ne uităm la realitatea situației”, a spus Johnson. „Ne uităm deja la Grecia ca o alternativă”.

Senatorul a precizat că SUA încearcă să-și consolideze baza navală din Golful Souda, pe insula greacă Creta.

„Este foarte regretabilă calea pe care Erdogan a pus Turcia", a declarat Johnson. „Este foarte îngrijorător, de aceea dezvoltăm și îmbunătățim cooperarea noastră militară cu Grecia, consolidând prezența noastră în Golful Souda, deoarece prezența noastră, sincer, în Turcia, este cu siguranță amenințată”.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -