Pentagon Leaks: Se intensifică luptele pentru putere din cercul interior de la Kremlin

DE Florin Budescu | Actualizat: 13.04.2023 - 13:40
Palatul Kremlin - Foto: Public Domain Pictures/Sergey Golopolosov/CC0

Noi documente scurse în Pentagon Leaks arată că se intensifică luptele pentru putere din cercul interior al puterii de la Kremlin. Încălcarea secretului tipic agențiilor de informații americane ar putea conține mult mai mult material decât se credea anterior.

SHARE

Profunzimea luptelor interioare din interiorul guvernului rus pare mai amplă și mai profundă decât s-a înțeles anterior, judecând după un cache recent descoperit, de documente secrete de informații, care au fost scurse online, numit acum Pentagon Leaks.

Pentagon Leaks: Se intensifică luptele pentru putere, la Moscova

Documentele suplimentare, care au apărut într-un set de 53 de pagini, care a intrat în atenția publicului, online, săptămâna trecută, descriu o imagine a ceartei guvernului rus, cu privire la numărul de morți și răniți în războiul din Ucraina, cu agenția națională de informații acuzând armata că a ascuns amploarea victimelor pe care le-a suferit Rusia, conform The New York Times.

Noul lot, care conține 27 de pagini, arată cât de adânc au pătruns agențiile americane de spionaj aproape în fiecare punct al aparatului de informații rusesc și al structurii de comandă militară.

De asemenea, arată că breşa de la agențiile de informații americane ar putea conține mult mai mult material decât se credea anterior.

Citeşte şi: Firma fetei lui Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, creștere masivă a veniturilor

Într-un document, oficialii americani de informații spun că principala agenție națională de informații a Rusiei, FSB, ar fi acuzat Ministerul Apărării „de diminuarea numărului victimelor rusești din Ucraina”.

Descoperirea evidențiază „reticența continuă a oficialilor militari, de a transmite vești proaste, în lanțul de comandă”, spun ei.

Informarea, datată 28 februarie, document cu o serie de actualizări despre războiul din Ucraina și alte puncte fierbinți, la nivel mondial, pare să se bazeze pe interceptări electronice colectate de agențiile de informații americane.

Citeşte şi: Kremlinul anunță că Rusia nu recunoaşte jurisdicţia Curţii Penale Internaţionale de la Haga

Fiecare dezvăluire de documente clasificate are potențialul de a revela metode și mijloace suplimentare de colectare de informații.

Documentele nu par să conțină multe informații din surse umane, sugerând că divulgatorul inițial poate să nu fi avut acces la acel material clasificat.

În schimb, mare parte din material este etichetat ca provenind din interceptări de comunicații.

Luate împreună, documentele subliniază câteva dintre motivele generale pentru care, cred mulți analiști, președintele Vladimir Putin nu a reușit să asigure o victorie militară în Ucraina, după peste 13 luni de război.

Se acuză între ei

Printre acestea: lupte interioare și arătarea cu degetul între agențiile ruse responsabile de diferite aspecte ale războiului, inclusiv FSB și Ministerul Apărării.

Se oferă astfel puțin context. FSB pune sub semnul întrebării numărul de victime furnizat de Ministerul Apărării, în discuțiile din guvernul rus.

Oficialii FSB, se arată în document, susțin că bilanțul ministerului nu a inclus morții și răniții din Garda Națională Rusă, forța mercenară Wagner sau luptătorii deplasați de Ramzan Kadîrov, omul puternic al Kremlinului în Cecenia.

Cifre în coliziune

Diversele forțe beligerante pe care le-a desfășurat Kremlinul în Ucraina au acționat uneori în contradictoriu, complicând și mai mult efortul militar al Rusiei.

FSB „a calculat că numărul real de ruși răniți și uciși în acțiune a fost mai aproape de 110.000”, se arată în document.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te