Prigojin, dispus să „vândă” armata lui Putin, trupelor Kievului. Ce a cerut la schimb?

DE Daniel Toșa | Actualizat: 15.05.2023 - 12:22
Liderul mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin - Foto: Profimedia images

Liderul mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, a făcut o ofertă guvernului ucrainean în luna ianuarie, în care s-a oferit să furnizeze informații despre poziția trupelor rusești în schimbul retragerii soldaților ucraineni din zona Bahmut.

SHARE

Prigojin a spus că, dacă comandanții ucraineni își vor retrage soldații din zona din jurul Bahmut, el va oferi Kievului informații despre pozițiile trupelor rusești, pe care Ucraina le-ar putea folosi pentru a le ataca.

Prigojin, dispus să „vândă” armata lui Putin, cu o condiție

Liderul Wagner a transmis propunerea contactelor sale din cadrul Direcției de informații militare a Ucrainei, cu care a menținut comunicații secrete pe parcursul războiului, potrivit unor documente de informații americane, care nu au fost raportate anterior și care au fost scurse pe platforma de chat de grup Discord.

Doi oficiali ucraineni au confirmat că Prigojin a vorbit de mai multe ori cu direcția de informații ucrainene, cunoscută sub numele de „HUR”.

Un oficial a declarat că Prigojin a extins oferta privind Bahmut de mai multe ori, dar că Kievul a respins-o deoarece oficialii nu au încredere în șeful Wagner și au considerat că propunerile sale ar fi putut fi mincinoase.

Citește și: Erdogan, pregătit pentru al doilea tur de scrutin. Kilicdaroglu promite victoria. Scor: 49,34 vs 45%

Un oficial american a avertizat, de asemenea, că există îndoieli similare la Washington cu privire la intențiile lui Prigojin. Oficialii ucraineni și americani au vorbit sub rezerva anonimatului pentru a discuta informații sensibile.

Într-un interviu acordat luna aceasta cotidianului The Washington Post, președintele ucrainean Volodimir Zelenski nu a confirmat contactele cu Prigojin.

Citește și: The Washington Post: Zelenski plănuia atacuri în Rusia şi voia să-l lase pe Orban fără țiței rusesc

"Aceasta este o chestiune de informații militare", a spus Zelenski. Liderul ucrainean s-a opus, de asemenea, difuzării publice a informațiilor clasificate și a declarat că el crede că scurgerile de informații au fost în beneficiul Rusiei.

Prigojin a amenințat public că își va retrage mercenarii din zona din jurul Bahmut, unde se află în avangarda ofensivei rusești, dacă nu vor primi muniția de care au nevoie.

Într-un mesaj audio publicat marți, el a declarat că el și oamenii săi vor fi considerați trădători dacă vor abandona zona.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe a refuzat să comenteze pe marginea informațiilor din articol.

Informațiile despre oferta lui Prigojin au fost scurse pe platforma de chat Discord de către Jack Teixeira, autorul „Pentagon Leaks”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te