Pașaportul european de vaccinare: ce face și ce nu face certificatul verde digital

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 18.03.2021 - 14:45
Pașaportul european de vaccinare: ce face și ce nu face certificatul verde digital. Foto Pexels.com

Comisia Europeană a prezentat „Certificatului verde digital”, documentul care va asigura circulația liberă a persoanelor în spațiul UE, cu condiția ca acestea să fie vaccinate, să fi trecut prin COVID-19 sau să aibă un test negativ.

SHARE

Comisia Europeană a prezentat, miercuri, proiectul „Certificatului verde digital”, un document temporar, folosit în perioada pandemiei de COVID-19 de către persoanele care vor să călătorească în spațiul Uniunii Europene. 

Proiectul urmează să fie discutat și eventual modificat de către Consiliul European şi de Parlamentul UE, în următoarele trei luni. 

Comisia Europeană a renunțat la folosirea termenului oficial de „pașaport de vaccinare”, care era limitativ și a stârnit nemulțumiri, optând pentru denumirea mai generică de „certificat verde digital”. 

„Nu avem nevoie de pașaport pentru că ne-am câștigat dreptul la libera circulație în Uniune. Acest certificat este un lucru bun pentru că îmbunătățește situația reală față de acum, în care statele au ridicat ziduri unele față de altele.

Documentul nu obligă pe nimeni să se vaccineze și nu limitează accesul în țările UE. El va putea fi eliberat și cetățenilor care nu s-au vaccinat”, a scrie europarlamentarul USR PLUS Nicu Ștefănuță. 

Nicu Ștefănuță a sintetizat ce face și ce nu face „certificatul verde digital”.

Ce NU FACE Certificatul Verde Digital European?

 1. NU obligă cetățenii să se vaccineze 
 2. NU va fi doar pentru cei vaccinați, ci pentru toți cetățenii.
 3. NU este un pașaport și nu poate opri sau condiționa libera circulație în UE.
 4. NU poate fi folosit ca o condiție pentru călătoriile cu trenul, autobuzul, avionul.
 5. NU se va elibera contra cost.
 6. NU va fi folosit după pandemie.
 7. NU ne fură datele. Statele membre nu vor putea folosi datele cu caracter personal în alt scop decât cel specificat în regulament.

CE FACE Certificatul Verde Digital European?

 1. Atestă că posesorul s-a vaccinat cu un vaccin autorizat la nivelul Uniunii Europene, sub forma unui Certificat de vaccinare.
 2. Dovedește că o persoană nevaccinată deține rezultatul unui test RT-PCR  sau un test antigen rapid recent efectuat, într-un centru de testare recunoscut, sub forma unui Certificat de testare.
 3. Dovedește că o persoană nevaccinată s-a recuperat după o infecție cu Covid-19, sub forma unui Certificat de recuperare.
 4. Facilitează accesul cetățenilor europeni în toate statele, fără carantină sau testare suplimentară.
 5. Asigură o coordonare comună a măsurilor de restricție a liberei circulații aplicate de statele membre pe perioada pandemie.
 6. Previne îngreunarea activităților economice și de transport în vămi.
 7. Reduce birocrația. Îl vom avea mereu la îndemână, pe telefon, într-un format digital internațional sau, la cerere, pe hârtie.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online, inclusiv arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online, inclusiv arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.