Parlamentul turc a prelungit staționarea de trupe în Irak și Siria pentru încă doi ani

DE Elena Andrei | Actualizat: 27.10.2021 - 23:21
Parlamentul turc a prelungit staționarea de trupe în Irak și Siria/foto: anadolu

Parlamentul Turciei a ratificat o moțiune de prelungire a autorizației de lansare a operațiunilor antiteroriste în nordul Irakului și Siria pentru încă doi ani și continuarea participării la o misiune de menținere a păcii în Liban.

SHARE

Partidul Justiției și Dezvoltarii (AK), Partidul Mișcării Naționaliste (MHP) și Partidul IYI de opoziție au susținut moțiunea privind Irakul și Siria.

Partidul Popular Republican (CHP) și Partidul Popular Democrat (HDP) au votat împotriva moțiunii.

Moțiunea, înaintată Parlamentului de guvern, permite armatei turce să desfășoare operațiuni transfrontaliere în nordul Irakului și Siria pentru încă doi ani, de la 30 octombrie 2021 până la 30 octombrie 2023, motivând că „riscurile și conflictele în desfășurare în apropierea granițelor terestre de sud ale Turciei continuă să crească”.

Subliniind că Turcia acordă o mare importanță protejării integrității teritoriale, unității naționale și stabilității Irakului, moțiunea stipulează: „Cu toate acestea, prezența grupurilor teroriste PKK și Daesh (ISIS) în Irak reprezintă o amenințare directă la adresa păcii și stabilității regionale și la securitatea țării noastre”.

În moțiune se subliniază că în provincia Idlib din Siria, ultimul bastion al opoziției rămase în țară, pacea și stabilitatea stabilite prin acordurile de la Astana continuă să fie amenințate.

Citește și

Israelul a ajuns la o înțelegere privind Siria cu „vecinii ruși”

Turcia a arestat 15 spioni care ar fi fost plătiți de Mossad

 

Idlib se încadrează într-o zonă de dezescaladare creată în baza unui acord între Turcia și Rusia.

Zona a făcut obiectul mai multor înțelegeri de încetare a focului, care au fost adesea încălcate de regimul Assad și aliații săi.

Moțiunea a condamnat atacurile violente ale PKK/YPG în Siria, adăugând că Turcia a luat măsurile necesare în conformitate cu „interesele sale legitime de securitate națională” pentru a păstra „pacea și stabilitatea stabilite în zonele de operațiuni ale Turciei”.

Misiunea de menținere a păcii în Liban

Parlamentarii turci au ratificat, de asemenea, o moțiune separată pentru a prelungi cu încă un an desfășurarea de trupe în Liban ca parte a unei forțe de menținere a păcii ONU.

Partidul AK, CHP, MHP și Partidul IYI au susținut moțiunea, HDP fiind singurul partid care s-a opus.

Potrivit moțiunii, mandatul soldaților turci din Forța Interimară ONU din Liban, cunoscută și sub numele de UNIFIL, este prelungit până la 30 octombrie 2022.

Moțiunea a fost prelungită de 14 ori de când a fost aprobată prima dată de Parlament în 2006.

UNIFIL a fost înființată în 1978, când Israelul s-a retras din Liban. Forța de menținere a păcii este menită să ofere securitate și să ajute Guvernul libanez să-și reconstruiască autoritatea.

Peste 10.000 de militari din 46 de țări fac parte din misiunea UNIFIL.​​​​​​​

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te