Parlamentul britanic a respins și al doilea acord referitor la Brexit

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 13.03.2019 - 09:17
Foto: Guliver/ Getty Images

Camera Comunelor a respins marţi seara, prin vot, și a doua versiune de acord privind Brexitul, pe care Guvernul Marii Britanii a susținut în parlamentul de la Londra, informează Reuters. 

SHARE

Primul acord a fost respins în luna ianuarie, cu 202 de voturi ”pentru” şi 432 ”împotrivă”. De data aceasta, înfrângerea a fost mai puțin severă pentru Theresa May. În favoarea documentului au votat 242 de parlamentari, iar 391 au fost împotrivă.

După acest vot, Regatului Unit i-au rămas doar două variante: retragerea din Uniunea Europeană la termenul stabilit inițial, 29 martie, dar fără un acord cu UE, sau amânarea Brexitului. Potrivit Reuters, nu sunt excluse alegerile anticipate sau un nou referendum în care britanicii să decidă dacă vor să iasă din UE. 

După vot, premierul britanic Theresa May a ținut un scurt discurs în Camera Comunelor în care şi-a exprimat regretul faţă de rezultat. Ea i-a avertizat pe parlamentari că trebuie fie să revoce Articolul 50 din Tratatul UE privind retragerea unui stat membru, sau să convoace un nou referendum pe tema Brexit. 

Ea a precizat că miercuri va supune la vot în parlament opţiunea retragerii din UE fără acord, iar dacă și aceasta va fi respinsă, aşa cum este de aşteptat, joi va fi un alt vot prin care guvernul britanic va cere permisiunea să solicite o amânare a datei pentru Brexit.

Potrivit lui Jeremy Corbyn, liderul Partidului Laburist, părăsirea Uniunii Europene fără acord este inacceptabilă. El a solicitat declanșarea de alegeri anticipate.

Avertisment dur

”Nu va exista o perioadă de tranziţie după 29 martie, data oficială a Brexitului, dacă Acordul de retragere nu va fi aprobat”, a avertizat marţi negociatorul-şef pentru Brexit din partea UE, Michel Barnier, în timpul dezbaterii din Camera Comunelor.

Într-o postare pe Twitter, Barnier a scris: "Se pare că există o iluzie periculoasă că Regatul Unit poate beneficia de o tranziţie în absenţa unui Acord de retragere".

Imediat după aflarea rezultatului votului, el a declarat că impasul poate fi rezolvat numai în Marea Britanie.

"UE a făcut tot ce a putut pentru a sprijini aprobarea Acordului de retragere. Impasul pot fi soluţionat numai în Regatul Unit", a afirmat Barnier, precizând că "pregătirile noastre pentru (o retragere) fără acord sunt acum mai importante ca niciodată".

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -