Palma Chinei pe „ceafa” Rusiei. Beijingul blochează „HIMARS-ul chinezesc” V-200 să ajungă în Rusia

DE Daniel Toșa | Actualizat: 02.09.2024 - 11:35
Palma Chinei pe „ceafa” Rusiei. Beijingul blochează „HIMARS-ul chinezesc” V-200 să ajungă în Rusia - Foto: Profimedia images
Palma Chinei pe „ceafa” Rusiei. Beijingul blochează „HIMARS-ul chinezesc” V-200 să ajungă în Rusia - Foto: Profimedia images

Palma Chinei pe „ceafa” Rusiei. China interzice Belarusului să transfere Polonez MRLS către Rusia. Beijingul încearcă să nu depășească „liniile roșii” ale Occidentului.

SHARE

Belarus nu poate transfera Rusiei sistemele de rachete cu lansare multiplă Polonez din cauza lipsei acordului Chinei.

Palma Chinei pe „ceafa” Rusiei. Beijingul blochează „HIMARS-ul chinezesc” V-200 să ajungă în Rusia

Sistemele folosesc rachete chinezești, al căror export către Rusia necesită aprobarea Beijingului.

Potrivit South China Morning Post, China și Belarus încearcă să nu depășească „liniile roșii” ale Occidentului în cooperarea militară cu Rusia.

Acest lucru înseamnă că livrările de rachete Polonez către Rusia sunt puțin probabile în curând.

V-200 Polonez MLRS se bazează pe șasiul cu tracțiune integrală pe opt roți MZKT 7930-300 Astrolog fabricat de Uzina de Tractoare pe Roți din Minsk.

Citește și: VIDEO Kievul, sub o ploaie de rachete de croazieră și balistice rusești. Reacția urgentă a Poloniei

Cât de puternic este V-200 Polonez MLRS

Sistemul „Polonez” este un MLRS fabricat în Belarus sub licență chineză.

Pe 15 noiembrie 2023, brigada de artilerie cu rachete a Forțelor Armate ale Republicii Belarus a primit un lot de sisteme de lansatoare multiple de rachete (MLRS) Polonez-M 301 mm modernizate.

Desfășurarea de către Belarus a unui nou lot de MLRS Polonez-M este văzută ca un răspuns la achiziționarea de către Polonia a sistemului american M142 HIMARS.

Citește și: VIDEO 158 de drone deschid iadul în Rusia. Explozii la centrale electrice și rafinării lângă Moscova

În ceea ce privește caracteristicile sale tactice și tehnice, permițându-i să atace simultan până la opt ținte cu mare precizie la o distanță de până la 300 km. Polonez-M este conceput pentru a neutraliza în mod eficient ținte diverse, inclusiv posturi de comandă, arsenale de arme și concentrări de echipamente și personal inamic.

Echipat cu rachete ghidate de 301 mm B200 și B300, care sunt analogii structurale ale rachetelor chinezești A200 și A300, Polonez-M are capacitatea de a lovi simultan până la opt ținte cu o precizie ridicată la o rază extinsă de 300 km, potrivit Ministerului Apărării din Belarus.

 Rachetele dispun de trepte de luptă detașabile cu unități de control aerodinamic și module de navigație inerțială cu corecție GLONASS/GPS/Beidou, potrivit Armyrecognition.

Belarusul se face că „nu vede” invazia ucraineană în Kursk

Belarus este în mod nominal aliatul Rusiei în cadrul Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO) și a participat indirect la invazia rusă din Ucraina, permițând Moscovei să folosească teritoriul belarus pentru a ataca regiunile Kiev și Cernihiv din nordul Ucrainei în 2022.

Cu toate acestea, Lukașenko pare să își fi schimbat ușor poziția cu privire la acțiunile Rusiei în Ucraina în ultimii doi ani.

După ce Ucraina și-a lansat ofensiva transfrontalieră în regiunea Kursk, Belarus nu a luat nicio măsură pentru a-și ajuta aliatul din cadrul OTSC.

Acest lucru s-a întâmplat în ciuda articolului 4 din tratat, care prevede că un act de agresiune împotriva unui stat membru va fi considerat un act colectiv de agresiune împotriva tuturor statelor membre.

În schimb, Lukașenko a îndemnat Moscova și Kievul să negocieze încetarea conflictului, subliniind că „nici poporul ucrainean, nici rușii, nici bielorușii nu au nevoie de aceasta”.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te