Ormuz. Un al doilea petrolier capturat? SUA și Marea Britanie trimit trupe, nave și rachete Patriot

DE Adina Mutăr | 19.07.2019 - 23:09

Un al doilea tanc petrolier operat de Marea Britanie, Mesdar, sub pavilion liberian, s-a întors brusc spre coasta Iranului vineri după-amiaza, după ce a trecut prin vestul Strâmtorii Ormuz, Golf, potrivit Refinitiv tracking data.

SHARE

Nu există deocamdată nicio declarație despre cel de-al doilea petrolier sau de la operatorul acestuia, cu privire la schimbarea bruscă de direcție de pe ruta ruta internațională, spre apele Iranului.

Garda Revoluționară din Iran (IRCG) a anunțat că forțele sale au capturat vineri un tanc petrolier britanic în strâmtoarea Ormuz pentru „încălcarea legilor internaționale”.

Președintele Donald Trump anunțase joi, 18 iulie, că nava de asalt USS Boxer a avut o „acțiune defensivă” în strâmtoarea Ormuz, doborând o dronă iraniană care se apropiase la 1.000 de metri de nava americană.

Acțiunea a fost decisă după ce au fost ignorate mai multe avertizări pentru ca drona care „amenința siguranța navei și a echipajului” să fie retrasă.

Vorbind la Casa Albă joi după-amiază, Trump a cerut și altor națiuni să stopeze încercările Iranului de a „perturba libertatea navigației și a comerțului global” și de a proteja navele lor în timp ce trec prin Strâmtoarea Ormuz.

Vineri, o dronă neidentificată a lovit o bază a Brigăzii 52 a milițiilor pro-iraniene Hash Shaabi din provincia centrală Salahudin, din Irak, conform agenției de știri Debka.

O sursă de securitate locală a declarat că cel puțin trei irakieni și doi iranieni au fost răniți.

Conform surselor militare, Brigada 52 este o unitate a  Brigăzilor Shiite Badr, conduse de liderul șiit Hadi al-Ameri și fondată de Teheran în anii 1980.

Surse din Arabia Saudită declară că drona a lovit o clădire unde era o întâlnire importantă a liderilor iranieni și ai Hezbollahului, fără să precizeze numărul de morți și răniți.

Pe fondul atacurilor iraniene asupra petrolierelor ce trec prin Strâmtoarea Ormuz, Administrația Trump a suplimentat trupele din Arabia Saudită, primii 500 de militari din 1.000 anunțați de Pentagon, au sosit săptămâna aceasta la baza aeriană Prince Sultan, la est de capitală, împreună cu mai multe baterii antirachete Patriot, informa  presa americană joi, 18 iulie.

În Londra, Royal Navy a anunțat expedierea unei a treia nave de război în regiunea Golfului ca escortă pentru petroliere. HMS Kent urma nava HNK Duncan, care este deja pe drum.

HMS Montrose, aflată în Golf, avusese o primă confruntare cu ambarcațiunile IRGC, care au încercat să abordeze un petrolier britanic.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2019 NEWS INTERNATIONAL S.A.