Orban și Nehammer, „jokerii” lui Putin acuză Occidentul: „E o atmosferă de război la Bruxelles”

DE Daniel Toșa | Actualizat: 22.03.2024 - 11:34
Orban și Nehammer, „jokerii” lui Putin acuză Occidentul: „E o atmosferă de război la Bruxelles” - Foto: Profimedia images - Colaj Newsweek

Orban și Nehammer, critică Occidentul. Premierul Ungariei, Viktor Orban, un susținător declarat a lui Putin, s-a lansat din nou în acuzații la adresa Uniunii Europene, criticând faptul că liderii europeni caută soluții pentru a sprijini Ucraina să țină piept invaziei rusești.

SHARE

Viktor Orban a recționat din nou împotriva Europei, acuzând Bruxelles-ul că este prins într-o „spirală a războiului” care duce într-o direcţie din ce în ce mai gravă.

Orban și Nehammer, critică Occidentul în „putineză”: „E o atmosferă de război la Bruxelles”

„Există o atmosferă de război, o retorică de război şi o logică de război” la Bruxelles, a spus Orban, prezent la summitul UE.

Lideri UE vorbesc ca şi cum ar duce propriul război împotriva Rusiei, 'spre deosebire de noi, care, deşi nu suntem indiferenţi faţă de tragedia umană, nu suntem parte în război', a adăugat el.

Prim-ministru ungar a mai spus că este nevoie de 'distanţă', însă 'calmul' lipseşte la Bruxelles.

Bruxellesul, a adăugat Orban, duce propriul război împotriva Rusiei de partea Ucrainei.

„Ei sunt în război şi vorbesc despre necesitatea de a înfrânge Rusia” şi „îşi asumă din ce în ce mai multe pentru a atinge acest scop”, a mai spus Orban în interviul citat de MTI.

„Jokerii” din mâneca lui Putin în Europa

Viktor Orban, un susținător declarat a lui Vladimir Putin nu se află la prima acuzație la adresa Occidentului din care și țara sa face parte. Acesta a blocat de mai multe ori inițiativele țărilor europene atunci când a fost vorba de un consens în privința ajutorului financiar sau militar pentru Ucraina.

Mai mult, Orban este și un susținător a lui Donald Trump, fostul și posibil viitorul președinte al Statelor Unite care declara public că va lăsa Rusia să facă „ce dracu vrea ea” cu țările europene dacă va ajunge din nou la Casa Albă.

Retorica putinistă din interiorul europei este susținută ferm și de cancelarul Karl Nehammer, un alt personaj controversat care îi face pe plac lui Putin blocând nejustificat aderearea României și Bulgariei la Schengen.

Acesta s-a opus ca activele rusești înghețate în UE să fie folosite pentru înarmarea Ucrainei, așa cum liderii celorlalte țări iau în calcul.

Karl Nehammer a spus că în cazul unor ţări neutre, cum este Austria, acestea au nevoie să primească asigurări că dacă susţin preluarea veniturilor rezultate din activele ruseşti aceşti bani „nu vor fi cheltuiţi pe arme şi muniţii”, potrivit Digi24.

„Discuţia iniţială a fost că trebuie investiţi în reconstrucţia Ucrainei”, a spus cancelarul austriac. „Mie aceasta mi se pare o sugestie rezonabilă”, a adăugat Nehammer.

Rusia va plăti din „buzunarul propriu” înarmarea Ucrainei

Liderii UE au ajuns joi seară la un acord de principiu pentru a rechiziţiona o mare parte din profiturile excepţionale generate de activele ruseşti îngheţate şi a le da Ucrainei.

Negocierile au durat aproape un an, cu privire la baza juridică pentru sechestrarea efectivă a aproximativ 190 de miliarde de euro, ținute în depozitarul central belgian de valori mobiliare Euroclear. Acordul a fost în cele din urmă obținut după modificarea formulării textului pentru a răspunde obiecțiilor Ungariei, care se opunea utilizării banilor pentru înarmarea Ucrainei.

Potrivit noului plan, 90% din profiturile rechiziționate ar urma să fie folosite pentru programe militare, iar restul pentru reconstrucție, cu posibilitatea redirecționării unei părți către finanțarea misiunilor de menținere a păcii, pentru a aborda preocupările Ungariei.

Ungaria a exprimat opoziția față de planul Comisiei Europene de a utiliza majoritatea profiturilor pentru achiziționarea de arme pentru Ucraina. Balázs Orbán, un apropiat al premierului ungar Viktor Orbán, a declarat că Ungaria nu dorește să se implice în conflict și nu va furniza arme.

În urma sancţiunilor impuse după lansarea invaziei împotriva Ucrainei, statele UE împreună cu cele din G7 au blocat accesul Rusiei la aproximativ 300 de miliarde de euro din rezervele sale valutare sau în aur.

Din această sumă, UE a îngheţat active ale Băncii Centrale rusești în valoare de aproximativ 190 de miliarde de euro, cea mai mare parte a acestei sume fiind depozitată în Belgia sub forma de titluri de valoare şi sume cash, iar casa de compensare Euroclear se ocupă de gestionarea acestor active

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te