În total, "11 state membre sunt în prezent în întârziere cu plata contribuţiilor lor în sensul articolului 19 al Chartei Naţiunilor Unite", a precizat şeful ONU în scrisoarea sa obţinută miercuri de France Presse.
Acest articol prevede o suspendare a dreptului de vot în Adunarea Generală pentru orice ţară cu datorii egale sau mai mari cu contribuţia datorată pentru cei doi ani precedenţi.
Citește și: Nicolae Guță a început la „târnăcop”. Tata, bișnițar. Mama, ghicitoare, „dădea vrăjeală la gagici”
Dacă neplata este cauzată de "circumstanţe independente de voinţa sa", un stat vizat de articolul 19 poate totuşi să-şi păstreze dreptul de vot şi acesta este cazul în 2022 cu Comore, Sao Tome şi Principe şi respectiv Somalia, precizează Antonio Guterres.
Pe lângă Iran, Sudan, şi Venezuela, celelalte cinci ţări care şi-au pierdut dreptul de vot sunt Antigua şi Barbuda, Republica Congo, Guineea, Papua Noua Guinee şi Vanuatu, a adăugat el.
Secretarul general a menţionat suma minimă pe care fiecare dintre aceste ţări trebuie să o plătească pentru a-şi recupera dreptul de vot. Iranul va trebuie să plătească puţin peste 18 milioane de dolari, Sudanul aproape 300.000 de dolari, iar Venezuela circa 40 de milioane de dolari.
Citește și: FOTO Un clujean de 28 de ani a intrat cu mașina într-o casă. S-a dezbrăcat și a dansat în stradă
Iranul şi-a mai pierdut şi anul trecut dreptul de vot din cauza neplăţii contribuţiei. Teheranul a afirmat că nu poate onora nici măcar minimul cerut în contul datoriilor sale la ONU din cauza sancţiunilor economice şi financiare impuse de Washington.
După mai multe luni de negocieri, Teheranului i-a fost acordată o excepţie care i-a permis să-şi recupereze dreptul de vot în luna iunie, cu puţin timp înainte de alegerea noilor membri ai Consiliului de Securitate al ONU.
Bugetul anual de funcţionare al ONU, aprobat în decembrie, este de circa 3 miliarde de dolari. Cel al operaţiunilor de menţinere a păcii, separat şi aprobat în luna iunie, este de circa 6,5 miliarde de dolari.