Opoziția de la Budapesta cere o anchetă europeană pentru situația presei din Ungaria

DE Adelina Sahlean | 28.07.2020 - 13:15
Foto: France24

Președintele Partidului Socialist Ungar (MSZP), Bertalan Tóth, împreună cu europarlamentarul István Ujhelyi au adresat o scrisoare Centrului pentru pluralism și libertate în mass-media (CMPF), din cauza situaţiei mass-mediei din Ungaria.

SHARE

În scrisoarea adresată acestei organizații Tóth și Ujhelyi atrag atenția asupra faptului că presiunea economică și politică creată în jurul portalului Index.hu – care a condus la demisia întregii redacții – demonstrează situația presei libere din Ungaria, care este grav amenințată. Politicienii socialiști au cerut instituției Uniunii Europene ca, în funcție de posibilități, ”să elaboreze un raport amplu despre piața mass-mediei ungare și modul cum este influențată această piață pentru ca factorii de decizie europeni să aibă o imagine clară despre situația mass-mediei și despre controlul guvernamental exercitat în mod evident asupra mediei publice din Ungaria”.

Bertalan Tóth și István Ujhelyi au amintit că CMPF monitorizează sistematic situația presei în țările membre ale UE. Ultima oară instituția a elaborat un raport la solicitarea Comisiei Europene în legătură cu holdingul media înființat de anturajul FIDESZ. Acest raport a constatat că situația mass-mediei din Ungaria se deteriorează treptat, iar Fundația Centrală pentru Mass-Media înființată cu ajutorul și sub supravegherea guvernamentală este periculoasă din punctul de vedere al libertății și diversității presei.

Politicienii MSZP au precizat în scrisoarea lor că Uniunea Europeană trebuie să dea răspunsuri ferme la intervențiile constatate în piața mass-media din țările membre ale UE, motiv pentru care au propus o coordonare mai strânsă între instituțiile din acest domeniu.

Bertalan Tóth și István Ujhelyi au subliniat: ”Pentru ca UE să aibă un răspuns ferm este necesară dezvăluirea exactă și detaliată a situației mass-media din țările membre ale Uniunii Europene”. Ei au explicat că, din acest considerent, pledează pentru efectuarea unei verificări a situației mass-media din Ungaria de către instituția de la Florența, ”verificări ce pot reprezenta un instrument util în mecanismul european de monitorizare a statului de drept în contextul acțiunilor Guvernului Orbán care încalcă drepturile”.

”În Ungaria, puterea FIDESZ distruge mass-media independentă fără limite morale și legislative. Nu se tem să apeleze nici la mijloace economice și politice în interesul aducerii la tăcere a vocilor critice. După distrugerea ziarului Népszabadság, de mare triaj, acum la rând este cel mai accesat portal online, Index.hu. În spiritul solidarității noastre față de ziariștii independenți și al angajamentului nostru neclintit, asumat față de pluralismul mass-mediei, pledăm pentru întreprinderea demersurilor europene în această cauză”, se arată în scrisoarea semnată de politicienii MSZP.

După cum se știe, vineri a dispărut portalul Index.hu, în forma sa cunoscută până acum. Ziariștii și redactorii portalului și-au dat demisia aproape fără excepție, după ce președintele Consiliului de Administrație, László Bodolai, l-a demis pe redactorul-șef al portalului, Szabolcs Dull. Pentru susținerea Index.hu și a libertății presei la sfârșitul acestei săptămâni, la Budapesta, a avut loc un protest de amploare.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te