Open AI spune că Sam Altman va reveni în funcţia de CEO al companiei

DE Florin Budescu | Actualizat: 22.11.2023 - 17:54
Open AI spune că Sam Altman va reveni în funcţia de CEO - Foto: Profimedia Images

Open AI spune că Sam Altman, demis recent, va reveni în funcţia de CEO al companiei, după ce salariaţii firmei s-au solidarizat puternic cu acesta, în ultimele zile, ameninţând că pleacă.

SHARE

Compania OpenAI, care a lansat aplicaţia ChatGPT, spune că Sam Altman, demis recent, va reveni în funcția de CEO.

Startup AI va forma un nou consiliu, inclusiv cu fostul secretar al Trezoreriei în organism, Larry Summers, dar și cu Bret Taylor, fost co-CEO la Salesforce.

Open AI spune că Sam Altman va reveni în funcţia de CEO al companiei

OpenAI a spus că părțile „colaborează pentru a afla detaliile”. Compania a anunțat formarea unui nou consiliu inițial, care nu îi includea pe trei dintre cei patru membri ai consiliului, implicați în înlăturarea lui Altman.

Noul consiliu îi va include pe Bret Taylor, fostul co-CEO SalesForce, Larry Summers , fostul secretar al Trezoreriei SUA, și Adam D'Angelo, singurul membru al consiliului anterior al OpenAI care a rămas.

Taylor va fi președinte, a spus compania. Altman nu era inclus în schema inițială de management.

Citeşte şi: Primele reguli pentru AI, în China: „ChatGPT” trebuie să adere la valorile de bază ale socialismului

Consiliul anterior și tabăra lui Altman au convenit de asemenea să facă o investigație independentă asupra comportamentului său, asupra deciziei de a-l înlătura, de săptămâna trecută, și a consecințelor acesteia, a spus o persoană familiară cu chestiunea, citată de The Wall Street Journal.

Este de așteptat ca noul consiliu să aibă până la șase membri suplimentari, a spus persoana, pe lângă continuarea sarcinilor sale de management.

O purtătoare de cuvânt OpenAI a refuzat să comenteze investigația în curs sau extinderea componenţei consiliului de administrație. Ea a refuzat să detalieze ce alte lucruri sunt încă în discuție.

Citeşte şi: ChatGPT este „tobă” de manele. Știe scandalurile și melodiile lui Jador, Florin Salam și Adi Minune

După anunț, Altman a postat pe X: „Îmi place OpenAI și tot ceea ce am făcut în ultimele zile a fost în serviciul menținerii acestei echipe și misiunii sale, împreună”.

Anunțul marchează sfârșitul unui impas, cu privire la cine va conduce compania care a devenit sinonimă cu boom-ul tehnologiei AI.

De când consiliul de administrație l-a concediat neașteptat, pe Altman, vineri, investitorii i-au împins pe directori să-l reintegreze, angajații au amenințat că renunță în masă și Microsoft, cel mai mare susținător OpenAI, a declarat că îl angajează să conducă o nouă echipă avansată de cercetare AI.

Conflicte interne

Altman și susţinătorii lui au petrecut o mare parte din ultimele zile străduindu-se să determine board-ul să-l restabilească în funcția de CEO și membru al consiliului de administrație OpenAI, au spus oameni familiarizați cu discuțiile.

Altman a cerut de asemenea să demisioneze toți directorii anteriori. Consiliul a respins inițial aceste cereri.

Acum, în timp ce Altman s-a întors CEO, nici el, nici Greg Brockman, co-fondator OpenAI, care a renunțat vineri, în semn de protest, la funcţie, nu și-au recuperat pozițiile în consiliu.

Între timp, doar unul dintre cei patru membri ai consiliului de administrație din spatele deciziei inițiale de a-l înlătura pe Altman — D'Angelo, CEO-ul serviciului de întrebări și răspunsuri Quora — va rămâne în consiliu.

Ceilalți trei directori vor demisiona. Aceştia sunt Ilya Sutskever, om de știință șef și cofondator OpenAI ; Tasha McCauley, un om de știință la Rand Corp., organizație nonprofit de politici, și Helen Toner, director la Centrul pentru Securitate și Tehnologie Emergentă, o organizație de cercetare legată de Georgetown University.

Ironic, Toner a postat, marți seara, târziu: „Și acum, toți dormim puțin”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te